Antena 3 CNN Politică Năsase: Revizuirea din 2003 s-a făcut pentru intrarea în UE şi NATO. PD a susţinut mandatul prezidenţial de 5 ani

Năsase: Revizuirea din 2003 s-a făcut pentru intrarea în UE şi NATO. PD a susţinut mandatul prezidenţial de 5 ani

Năsase: Revizuirea din 2003 s-a făcut pentru intrarea în UE şi NATO. PD a susţinut mandatul prezidenţial de 5 ani
Sursa foto: Foto: Agerpres
30 Iun 2013   •   17:18
Fostul premier Adrian Năstase afirmă, pe blog, comentând declaraţiile de sâmbătă ale şefului statului, că revizuirea din 2003 nu a fost făcută pentru el, ci pentru intrarea în UE şi NATO, că PD şi PNL au votat în unanimitate legea, iar mandatul prezidenţial de 5 ani a fost susţinut de PD şi PNL.
 
"Ieşind de la o întâlnire politică, dintr-o clădire de protocol a şefului statului (ce comentarii s-ar fi făcut dacă Ion Iliescu şi-ar fi permis aşa ceva!), Băsescu - întrebat despre decizia Curţii Constituţionale referitoare la pragul referendumului pentru revizuirea Constituţiei, a afirmat: «E o gaşcă care s-a hotărât să-şi facă constituţie pentru ei, considerând că-s veşnici. Şi uită ce a păţit Năstase care şi el a făcut o constituţie pentru el»", scrie Năstase.
 
Fostul premier subliniază că Legea fundamentală din 2003 nu a fost făcută pentru el, ci pentru intrarea în UE şi NATO.
 
"Constituţia din 2003 nu a fost o constituţie pentru mine, ci pentru realizarea unui obiectiv major al României - aderarea la UE şi NATO. În al doilea rând, ceea ce am «păţit» eu se datorează nu Constituţiei, ci acţiunii politice, de după 2004, a uneltelor lui Băsescu - în principal, MoMonica Macoveii Daniel Morar", scrie Năstase.
 
Fostul premier invocă în postare un raportul al Comisiei speciale parlamentare din care rezultă metoda consensuală folosită şi, de asemenea, faptul că amendamentele acceptate au venit, "echilibrat", şi din partea Guvernului - 13, dar şi din partea parlamentarilor PD şi PNL - 5+9.
 
"Fără a intra prea mult în amănunte, menţionez că atât PD, cât şi PNL au votat în unanimitate legea de revizuire, iar declaraţiile liderilor de grup (Emil Boc, Valeriu Stoica, Mircea Ionescu-Quintus, Maria Petre) au menţionat că a fost vorba de o premieră sub semnul maturizării clasei politice, fiind vorba de un «acord constituţional» (V. Stoica), ce are foarte multe merite (E. Boc). Şi în cadrul procedurii de mediere au fost rezolvate favorabil opţiuni ale senatorilor PD şi PNL. De altfel, în declaraţia sa de după vot, explicând votul favorabil legii de revizuire, din Senat, la 1 septembrie 2003, Maria Petre a precizat că în aceeaşi zi avusese loc şedinţa Biroului permanent naţional al PD, în care se stabilise să se voteze în favoarea legii. Din câte îmi aduc aminte, la acel moment, Băsescu era preşedintele PD!", scrie fostul premier.
 
El precizează că singurii care nu au votat Constituţia, în 2003 - de fapt, nu au participat la vot- au fost parlamentarii PRM.
 
Legat de mandatul prezidenţial de 5 ani, fostul preşedinte al PDL precizează că amendamentul a fost depus de senatorul Antonie Iorgovan, împreună cu grupurile parlamentare PD şi PNL.
 
"Intenţia era de a separa «locomotivele» PSD de alegerile parlamentare. Am mai explicat faptul că această iniţiativă nu a fost a mea. Puteţi citi ceea ce am scris pe această temă, pe blog, în 18 martie 2011 («Mandatul de 5 ani»), inclusiv promisiunea «din acest moment, voi consideră că oricine mai lansează o astfel de minciună este fie idiot, fie rău-voitor». Honi soit qui mal y pense! P.S.: Mă impresionează pudoarea cu care reprezentanţii USL («gaşca») comentează aceste declaraţii iresponsabile", se arată în finalul postării lui Năstase.
 
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că referendumul din 2009 nu este respectat, iar "o gaşcă de politicieni" s-a hotărât să-şi facă o Constituţie, la fel, potrivit şefului statului, ca Adrian Năstase, el adăugând: "Şi de asta eu stau cu referendumul funcţie de reacţiile lor".
 

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close