Antena 3 CNN Politică Năstase: Dacă Băsescu numeşte premierul după bunul plac, PSD boicotează formarea noului guvern

Năstase: Dacă Băsescu numeşte premierul după bunul plac, PSD boicotează formarea noului guvern

Năstase: Dacă Băsescu numeşte premierul după bunul plac, PSD boicotează formarea noului guvern
12 Noi 2008   •   11:43

?Dacă Băsescu nu va lua în serios voinţa populară şi, în consecinţă, punctul de vedere al partidelor la formarea guvernului, hotărând - arbitrar - să numească un alt prieten de-al său drept candidat la funcţia de prim-ministru, care să umble apoi prin oraş pentru a cumpăra voturi sub şantajul unor posibile alegeri anticipate, atunci majoritatea parlamentară creată după alegeri ar putea să nu se prezinte la votul pentru învestitură, guvernul Tăriceanu continuând să funcţioneze, în baza art. 110, alin. 4 din Constituţie?, scrie Adrian Năstase, fost premier, pe blogul personal.
Dacă Traian Băsescu ar refuza nominalizarea premierului propus de o eventuală majoritate parlamentară, atunci executivul ar îndeplini ?numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului guvern?. Deci, ţara ar fi condusă de un alt guvern Tăriceanu 3, cu atribuţiuni restrânse. Acest lucru va continua ?până când Băsescu ar lua în serios consultarea partidelor. În aceste condiţii, Băsescu ar putea să-l ţină acasă la el pe candidatul căruia i-a acordat Ťîncrederea ť sa?, spune Năstase.
Scenariul respectiv este confirmat de secretarul general al PSD, Titus Corlăţean: ?Este o ipoteză de lucru. S-a discutat în PSD, dar nu într-un cadru formal?, a declarat Corlăţean.
Liderii PSD sunt de părere că neînvestirea guvernului propus de Băsescu, prin neparticipare la şedinţă, e o variantă mai bună decât respingerea prin vot a variantelor preşedintelui. Dacă se merge la vot, e posibil ca, după trei refuzuri de învestire, să se ajungă la anticipate.
Prin refuzul de a participa la şedinţă, PSD şi PNL şi-ar putea controla parlamentarii care ar putea vota în secret pentru guvernul propus de Băsescu.
Băsescu, în pericol de suspendare
Scenariul boicotării noului guvern e plauzibil, dar riscant. ?Din acest motiv, ipoteza lansată de Adrian Năstase ar putea fi doar o diversiune care să abată atenţia de la adevărata strategie a PSD - suspendarea preşedintelui şi nominalizarea premierului de către şeful interimar al statului - pe care social-democraţii s-au repezit să o infirme?, scriu jurnaliştii de la Evenimentul Zilei.
?Am impresia că domnul preşedinte Băsescu are nevoie să se prezinte în marea victimă naţională. Nu există în intenţia noastră niciun gest care să depăşească limita jocului democratic şi constituţional din România?, spune preşedintele PSD Mircea Geoană. Gândurile paşnice ale partidului sunt confirmate şi de secretarul general Titus Corlăţean.
?Nu merită riscul. După prima experienţă cu suspendarea şi după jocul preşedintelui cu victimizarea, chiar dacă juridic ar exista motive de suspendare, există riscul să dea rezultate?, a spus şi Titus Corlăţean.
Faptul că liderii decid ceva, nu înseamnă că politicienii vor acţiona în consecinţă. ?Este o ipoteză la care vom recurge in extremis dacă preşedintele nu va numi premier de la majoritatea PSD-PNL?, a declarat un lider social-democrat pentru EVZ.
Scenariul respectiv prevede ca PSD să preia preşedinţia Senatului, iar PNL-ul să pună mâna pe Cameră, formându-se majoritatea. Propunerea de premier a majorităţii va fi, ulterior, înaintată preşedintelui.
Un reful al şefului statului atrage după sine suspendarea, iar preşedintele Senatului, cel care va exercita funcţia de preşedinte interimar al României, îl va numi premier pe Mircea Geoană. Chiar dacă Băsescu va fi repus în funcţie după un referendum, acesta va fi nevoit să accepte respectiva decizie.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Adrian Nastase guvernul Tariceanu PSD
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close