Antena 3 CNN Politică Năstase, dispus să facă parte dintr-un guvern post-prezidenţial. Externele, o posibilă opţiune

Năstase, dispus să facă parte dintr-un guvern post-prezidenţial. Externele, o posibilă opţiune

Năstase, dispus să facă parte dintr-un guvern post-prezidenţial. Externele, o posibilă opţiune
Sursa foto: Adrian Nãstase
30 Oct 2009   •   14:37

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase ar fi disponibil pentru un post de ministru în cazul în care după alegerile prezidenţiale nu va ieşi câştigător Traian Băsescu. El a respins posibilitatea emiterii de pretenţii pentru un post de premier îăn cazul în care liderul PSD, Mircea Geoană ar ajunge preşedintele României. Totul depinde însă de negocierile politice care vor urma pentru crearea unei eventuale alianţe politice post electorale şi de modul în care portofoliile vor fi împărţite de către actorii politici care vor accede la putere, a atras atenţia fostul premier social-democrat.
?Nu decid nici eu, şi aş spune că nici el (Mircea Geoană ? n.r.) nu decide. Sau, altfel spus, nu vom decide singuri aceste lucruri. Nu am, personal, un obiectiv de acest gen. Am fost prim-ministru timp de patru ani, va urma o perioadă extrem de dificilă. Cred că va fi esenţial din nou, nu găsirea unui om, stabilirea unui nume, ci, mai ales, realizarea unei echipe. Nu am discutat, deocamdată, acest lucru (postul de premier - n.r.). Deocamdată, este important să facem în aşa fel încât Traian Băsescu să nu mai fie în poziţia de a încălca Constituţia în calitate de preşedinte al României? a declarat Năstase în cadrul unui interviu acordat Agerpres, întrebat dacă s-ar dori premier în timpul unui mandat prezidenţial obţinut de Geoană.

Liderul social-democrat a sugerat că i-ar surâde mai mult un portofoliu ministerial, dat fiind şi experienţa sa în domeniul Externelor.

?Sunt mai mulţi oameni care au experienţa asta (pentru a fi ministru de Externe - n.r.). Eu cred că, într-adevăr, după 20 de ani în care am lucrat ca profesor de drept internaţional, după alţi 20 de ani în care m-am ocupat ca ministru de Externe, preşedinte al Camerei Deputaţilor sau prim-ministru, inclusiv de relaţiile externe, guvernamentale sau parlamentare, am o anumită experienţă pe domeniul acesta. Da, sigur, m-aş bucura să fac parte dintr-o echipă în viitor, în care preocuparea pentru relaţiile externe să devină, din nou, o prioritate? a afirmat Năstase, adăugând că ?problemele externe şi politica externă? l-au atras întotdeauna.

Năstase a apreciat că în momentul de faţă în politica externă a României ar lipsi ?coerenţa şi, în acelaşi timp, capacitatea de a avea iniţiativă?. ?De asemenea, înţelepciunea de a deveni o interfaţă a Uniunii Europene spre zona răsăriteană? a criticat social-democratul actuala politică promovată de către diplomaţia românească peste hotare..

Antena3.ro

×
Parteneri
Incendiu la etajul 12 al unui bloc din București, în noaptea de Înviere
x close