Antena 3 CNN Politică Năstase: În afară de un acord cu FMI, ar trebui să avem şi un acord anti-Băsescu

Năstase: În afară de un acord cu FMI, ar trebui să avem şi un acord anti-Băsescu

Năstase: În afară de un acord cu FMI, ar trebui să avem şi un acord anti-Băsescu
Sursa foto: adrian nastase
20 Mar 2009   •   01:37

Fostul premier al României, Adrian Năstase, deşi nu pune la îndoială necesitatea unui acord cu FMI, se arată sceptic referitor la modul cum va gestiona puterea contextul social şi economic. ?Cred că este esenţial să lămurim pentru ce anume se face acest împrumut. Care sunt motivele şi constrângerile pentru care România recurge la acest instrument? Iniţial, am aflat cu toţii de la Traian Băsescu că statul nu are probleme cu banii şi că împrumutul ar fi destinat sprijinirii sectorului privat care nu ar putea rambursa datoria externă de vreo 24 miliarde de euro în acest an. Mai nou, însă, aflăm altceva.?
Cu toate acestea, politicianul arată că ?acordul cu FMI este o soluţie de avarie pentru economia românească, cam cum s-a întâmplat şi prin anii ?97-?98-?99.? El cere preşedintelui României ?să îşi prezinte bilanţul. Trebuie să dea socoteală pentru situaţia în care se află România. Trebuie să răspundă, nu pentru provocarea crizei, ci pentru faptul că suntem total nepregătiţi în faţa ei şi din punct de vedere politic, şi din punct de vedere economic, şi din punct de vedere social. Să dea socoteală că în acest moment dificil suntem implicaţi în tot felul de scandaluri, ţara este într-o stare de haos, cu tensiuni la nivelul sindicatelor, în condiţiile în care presa germana şi britanică vorbesc chiar despre un posibil faliment al statului român. Deci, în afară de un acord cu FMI, după părerea mea, ar trebui să avem şi un acord anti-Băsescu?, declara Năstase într-un interviu pentru Agerpres.


?Acest acord va ridica foarte multe semne de întrebare din punctul de vedere al răspunsului pe care va trebui să-l dăm la cine plăteşte această criză.? Liderul PSD crede că înţelegerea cu forul economic mondial ridică o serie de probleme de natură principială pentru statutul partidului într-un an electoral, anume ?din punctul de vedere al răspunsului pe care va trebui să-l dăm la cine plăteşte această criză. Costurile ar trebui distribuite solidar în societate, dar şi beneficiile?.


Politicianul se mai plânge că formaţiunea sa nu are o voce mai puternică la guvernare, prin care să îşi manifeste identitatea şi ideologia, dar şi măsurile. El făcea referire la faptul că populaţia nu a aflat că pensia socială minimă, compensarea medicamentele sau programul de izolare termică a clădirilor ?sunt măsuri promovate de PSD încă din perioada 2001-2004, de guvernare PSD, şi că aceste proiecte au fost reluate acum. Nu am ştiut să spunem că programul medicamentelor compensate cu 90% lansat în perioada noastră, şi care a fost anulat de guvernul Tăriceanu după alegeri, acum, când este relansat, pare cumva o iniţiativă nouă a guvernului Boc. În realitate, este o iniţiativă a guvernului PSD, anulată la un moment dat de guvernele de dreapta. De aceea, cred că este important ca noi să ne asumăm paternitatea ideilor, proiectelor noastre şi, dacă tot ne asumăm solidar cu PD-L costurile sociale ale acestei guvernări, măcar să ne asumăm şi realizările ei.?
Antena3.ro

×
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close