Antena 3 CNN Politică Năstase şi-a impus lista cu şefii de departamente PSD. Iliescu primeşte Consiliul de Onoare

Năstase şi-a impus lista cu şefii de departamente PSD. Iliescu primeşte Consiliul de Onoare

Năstase şi-a impus lista cu şefii de departamente PSD. Iliescu primeşte Consiliul de Onoare
Sursa foto: Adrian Nãstase, Ion Iliescu
11 Mar 2010   •   15:26

Actualul lider al Consiliului Naţional, Adrian Năstase a uzat joi la şedinţa CExN de o mică stratagemă pentru a-şi asigura sprijinul filialelor înainte de alegerile de astăzi pentru şefia acestui for. Susţinut de liderul partidului, Victor Ponta, el s-a prezentat la şedinţa CExN cu lista şefilor de departamente deja făcută în buzunar şi a supus-o spre vot membrilor CExN ca propunere, susţin surse social-democrate. Totodată numărul departamentelor a fost dublat de la 16 la 31, pentru a-i mulţumi pe toţi liderii de filiale care au susţinut candidatura lui Ponta, dar care care la ultimul Congres nu au obţinut funcţiiîn BPN. În mod normal, potrivit statutului PSD, această listă urma să fie făcută în timpul lucrărilor Consiliului Naţional sprea fi propusă votului delegaţilor şi nu înainte. Comitetul Executiv Naţional (CExN) al PSD a mai aprobat ideea înfiinţării unui Consiliu de onoare al fondatorilor partidului, a anunţat preşedintele PSD, Victor Ponta, la încheierea reuniunii de joi a CExN. Propunerea liderului partidului se vrea un fel de omagiu pentru seniorii partidului printre care se numără şi preşedintele de onoare, Ion Iliescu.

În cadrul CEx s-a votat noua structură a departamentelor de specialitate şi coordonatorii acestora în majoritatea cazurilor, precum şi o serie de măsuri pentru mai buna funcţionare a Comisiei Naţionale de Integritate. "Departamentele erau absolut necesare pentru că Guvernul Boc şi puterea actuală trebuie să aibă din partea noastră şi critica şi soluţiile alternative începând chiar de astăzi", a explicat Ponta.

Potrivit unor surse social-democrate, vor exista în total 31 de departamente în PSD care vor constitui baza pentru viitorul cabinet din umbră care va monitoriza acţiunile Executivului Boc. De altfel, Năstase s-a prezentat la CEXN cu lista de şefi de departamente în buzunar gata făcută, punându-i pe adversarii săi în faţa faptului împlinit. Conform surselor citate, pe lista lui Năstase se regăsesc îndeosebi reprezentanţi ai filialelor ardelene şi muntene, care îi sprijină candidatura la şefia acestui for pentru un nou mandat şi care şi-au dat deja obolul votutilor la Congres pentru instalarea lui Ponta în fruntea partidului.

Pe lista viitorilor şefi de departamente figurează Radu Moldovan (lider PSD Bistriţa-Năsăud), proaspăt purtător de cuvânt care se va ocupa de partea de comunicare, Olguţa Vasilescu, pe relaţia cu Senatul, deputatul Florian Popa, pe sănătate, Bogdan Niculescu Duvăz pe externe, Cristian Dumitrescu la afaceri europene, Alexandru Athanasiu, pe analiză şi strategie, Ioan Stan (lider PSD Dâmboviţa) pe apărare şi siguranţa naţională şi Constantin Nicolescu,(şeful PSD Argeş) ca şef al Cancelariei, secretariatului coordonator şi de logistică.

Fostul senator Adrian Păunescu va conduce Departamentul cultură, culte, minorităţi, Eugen Bejinariu (lider PSD Suceava) - relaţia cu Camera Deputaţilor. Preşedintele de onoare Ion Iliescu a mai propus înfiinţarea unui departament pentru relaţia cu asociaţiile de revoluţionari, care va fi condus de senatorul Ion Vasile, lider PSD Buzău.

În paralel, departamentul de politici economice şi financiare va fi condus de senatorul Viorel Ştefan, cel de politici sociale va fi condus de Ioan Cindrea (lider PSD Sibiu). Departamentul de administraţie publică va fi condus de Mircea Duşa (şef PSD Harghita), brăileanul Bunea Stancu va coordona relaţia cu mediul de afaceri şi IMM, iar Tiberiu Marc(preşedinte PSD Sălaj), relaţia cu aleşii locali.

Deputatul Victor Surdu va fi şeful Departamentului de agricultură, Ioan Dârzu (preşedinte PSD Alba) se va ocupa de industrie alimentară şi siguranţă alimentară, iar Nicuşor Constantinescu (preşedinte CJ Constanţa) va fi şeful Departamentului de dezvoltare regională şi turism, în timp ce la Departamentul de energie, resurse şi politici industriale a fost desemnat Iulian Iancu.

La Departamentul Educaţie publică, cercetare şi sport va fi Ion Mang de la PSD Bihor, la protecţia mediului, silvicultură - Ion Mocioalcă, şeful PSD Caraş-Severin. Maramureşeanul Sorin Bota va conduce Departamentul de transport şi infrastructură, Florin Cazacu de la Hunedoara, departamentul de relaţii cu sindicatele, iar Maria Lazăr, egalitatea de şanse.

În fine, Octavian Ştireanu va fi şeful Departamentului sinteză şi comunicare publică, deputatul Dan Mircea Popescu va conduce Departamentul de ideologie doctrinară, Gheorghe Marcu(preşedinte PSD Botoşani), relaţia cu patronatele şi piaţa de capital, iar mehedinţeanul Adrian Duicu, capitolul politici de dezvoltare urbană.

Comitetul Executiv Naţional (CExN) al PSD a mai agreat ideea înfiinţării unui Consiliu onoare al fondatorilor partidului.
?Colegii au sprijinit propunerea mea de a avea un Consiliu de onoare al fondatorilor acestui partid pentru că între toate generaţiile din partid, de la preşedinte până la cei care au fondat, vreau să existe o ştafetă şi până la urmă un respect reciproc de care avem foarte multă nevoie", a declarat Victor Ponta, iniţiatorul acestei idei.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Adrian Nastase Ion Iliescu
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close