Antena 3 CNN Politică Năstase: Votul pe liste, neconstituţional, ar putea duce la radierea PSD ca partid

Năstase: Votul pe liste, neconstituţional, ar putea duce la radierea PSD ca partid

Năstase: Votul pe liste, neconstituţional, ar putea duce la radierea PSD ca partid
Sursa foto: Adrian Nãstase
19 Feb 2010   •   15:45

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a avertizat, vineri, asupra riscului de neconstituţionalitat conţinut de unele propunei de modificare a statutului care ar putea duce chiar la radierea partidului. El a susţinut că propunerea ca alegerile pentru funcţiile de conducere naţionale să aibă loc pe liste are din ce în ce mai puţini susţinători în partid. Exisnd psoibilitate ca propunerile respective să nu întrunească votul a două treimi din delegaţii la Congresul extraordinar de sâmbătă.

Năstase a explicat că, în mod legal, modificările la Statut trebuie înregistrate la Tribunal în Registrul partidelor politice. În cazul în care aceste propuneri de modificare a Statutului, în special cele referitoare la modalitatea de alegere a funcţiilor de conducere, ar fi acceptate în Congres şi puse în aplicare, ar exista riscul ca acestea să fie contestate ulterior pentru anumite "motive de neconstituţionalitate".

"Pentru că ea trebuie înscrisă la Tribunal, iar dacă cineva ar contesta-o pentru neconstituţionalitate, şi am risca ca partidul să fie radiat. Sigur, e o situaţie extremă, dar va trebui să fim foarte atenţi la propunerile de modificare", a spus Năstase, dând exemplul afectării dreptului de a fi ales şi de a alege prin introducerea votului pe liste.

Liderul CN crede însă că la şedinţa Comitetului Executiv din această după-amiază s-ar putea găsi ?o soluţie consensuală? în materie.
"Probabil că vom căuta o formulă consensuală care să nu pună probleme deosebite. Dacă nu există un acord mai larg, probabil că mâine (sâmbătă - n.r.) se va merge pentru alegerea organelor de conducere pe actualul Statut", a precizat Năstase.
El a apreciat că alte modificări ale Statutului pot fi luate în discuţie de organizaţiile judeţene după Congresul de sâmbătă, "în perspectiva unui viitor congres".
Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, vineri, că, dacă membrii Comitetului Executiv Naţional nu ajung, vineri seară, la un consens în ceea ce priveşte vaiantele de modificare a Statutului, atunci alegerile pentru conducerea PSD se vor face după actualul Statut. Majoritatea membrilor Biroului Permanent al PSD au căzut de acord, vineri dimineaţă, să meargă în CExN de vineri după-amiază cu varianta ca Statutul PSD să nu sufere modificări majore la Congresul de sâmbătă. Aceleaşi surse susşţin că este foarte probabil ca în Comitetul Executiv Naţional din această după-amiază să se decidă abandonarea ideii de a propune Congresului modificarea Statutului pentru candidaturile pe liste şi înfiinţarea funcţiei de prim-vicepreşedinte.
Antena3.ro

×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close