Antena 3 CNN Politică Nelu Tătaru, despre cum putea evita Vlad Voiculescu tragedia de la Balş: "Avea la dispoziție o Ordonanță de Urgență"

Nelu Tătaru, despre cum putea evita Vlad Voiculescu tragedia de la Balş: "Avea la dispoziție o Ordonanță de Urgență"

Tragedia de la Institutul “Matei Balş” scindează coaliţia de guvernare. Fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru spune că guvernul Cîţu avea pregătită Ordonanţa care viza accesarea de fonduri europene pentru reparaţii în spitale însă aceasta a fost uitată.

Nelu Tătaru, despre cum putea evita Vlad Voiculescu tragedia de la Balş: "Avea la dispoziție o Ordonanță de Urgență"
de Georgiana Adam    |    01 Feb 2021   •   20:40

În plus, Tătaru susţine că actualul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu putea evita tragedia de la "Matei Balş", unde au murit opt persoane, pentru că avea deja raportul de la incendiul de la Piatra Neamţ şi o Ordonanţă care permite accesarea de fonduri europene pentru reperaţii în spitale.

“După cum ştiţi după incendiul de la Neamţ la nivelul Guvernului s.au decis o serie de controale care au fost corroborate între Ministerul Sănătăţii, Inspecţia Sanitară de Stat şi inspecţiile sanitare din DSP-uri precum şi IGS şi ISCIR a tuturor secţiilor de terapie intensivă, nu neapărat din spitalele COVID ci şi din celelalte spitale pentru a vedea realitatea la zi, dotarea fiecărei secţii.

În acest sens s-a făcut un raport a apărut chiar pe 23 decembrie 2020. După cum ştiţi, o ordonanţă de urgenţă într-o primă lectură în guvernul Orban, stipula că pe fonduri europene se pot face aceste reparaţii. Se află în continuare pe masa iniţiatorilor Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Fondurilor Europene pentru avizare", a spus Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătăţii.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, după incendiul de la ”Matei Balș”: Sistemul sanitar are păcate vechi

Potrivit lui, sistemul sanitar are păcate vechi.

”Avem nevoie de câteva măsuri urgente în fiecare spital pentru ca tragedii precum cea de la ”Matei Balș” și de la Piatra Neamț și din alte spitale din țară să nu se mai întâmple(...). Marți vom avea un raport care să prezinte stadiul măsurilor luate de la ultimul raport, de la controalele din noiembrie 2020”, a mai spus ministrul.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a precizat că va anunța la sfârșitul săptămânii viitoare măsuri după ancheta de la Institutul ”Matei Balș”.

Fond național pentru siguranța pacienților în spitale

Potrivit ministrului, o măsură discutată deja cu premierul e un fond național pentru siguranța pacienților în spitale. 

”Avem la dispoziție bani europeni, bani din bugetul național și ne vom asigura că sunt folosiți prioritar pentru îmbunătățirea urgentă a infrastructurii de siguranță în spitale. Ne referim la securitatea la incendii, la cutremure și la unul din marii criminali – infecțiile nosocomiale”, a spus Vlad Voiculescu.

O altă măsură e cea legată de aglomerarea spitalelor din România. 

 

 

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close