Antena 3 CNN Politică Nicolae Ciucă: ”Actuala comasare de trupe rusești este nejustificată. NATO își va apăra toți membrii”

Nicolae Ciucă: ”Actuala comasare de trupe rusești este nejustificată. NATO își va apăra toți membrii”

Premierul Nicolae Ciucă a dat declarații de la Bruxelles, după întâlnirea sa cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Nicolae Ciucă: ”Actuala comasare de trupe rusești este nejustificată. NATO își va apăra toți membrii”
Sursa foto: Hepta
de Andreea Ştefan    |    21 Dec 2021   •   15:09

În cadrul întrevederii dintre Nicolae Ciucă şi Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, au fost abordate teme de actualitate ale agendei de securitate, cu accent pe evoluţiile din Vecinătatea Estică şi Marea Neagră.

Cei doi au discutat şi despre viitorul Concept Strategic al NATO, care urmează să fie adoptat anul viitor la Summit-ul Alianţei de la Madrid, în negocierea căruia România este hotărâtă să se implice substanţial, inclusiv în contextul în care ţara noastră a fost primul stat aliat care a susţinut, încă din noiembrie 2019, necesitatea actualizării acestui document programatic al Alianţei.

Totodată, premierul a reiterat determinarea Guvernului României de a contribui activ la misiunile şi operaţiile Alianţei Nord-Atlantice şi angajamentele executivului român în ceea ce priveşte cheltuielile aliate pentru apărare.

”România intenționează să contribuie activ și semnificativ la dezbaterile privind conceptul strategic al NATO și, desigur, misiunile în care alianța va fi angajată. Totodată, în discuțiile avute ne-am axat cu precădere la situația privind securitatea din jurul Ucrainei și de la Marea Neagră.

Actuala comasare de trupe rusești este semnificativă, neprovocată și nejustificată. Nu putem înțelege cum măsurile și acțiunile NATO și ale Ucrainei pot fi considerate provocări. 

În momentul de față, evaluăm în cadrul alianței implicațiile acestei situații. Este de la sine înțeles că NATO își va apăra toți membrii, deoarece angajamentul nostru de apărare colectivă rămâne piatra de temelie a alianței.

Având în vedere toate acestea, am discutat cu secretarul general Jens Stoltenberg despre cum am putea să consolidăm securitatea într-un mod mai eficient. Evoluția actuală a securității confirmă încă o dată nevoia de a întări acțiunile de descurajare a amenințărilor și de apărare pe flancul estic și la Marea Neagră într-o manieră coerentă și echilibrată.

În același timp, dincolo de axarea pe mai multă prevenție și apărare, cred că trebuie să aibă loc o detensionare a situației. (...) Orice nouă agresiune asupra Ucrainei va avea consecințe serioase”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

×
Subiecte în articol: Nicolae Ciucă NATO
Parteneri
Fumul degajat de incendiul din Bucureşti este toxic! Precizările ISU şi ANM
x close