Antena 3 CNN Politică Opoziţia a părăsit consultările de la Cotroceni, ca protest faţă de convocarea independenţilor

Opoziţia a părăsit consultările de la Cotroceni, ca protest faţă de convocarea independenţilor

Opoziţia a părăsit consultările de la Cotroceni, ca protest faţă de convocarea independenţilor
Sursa foto: Crin Antonescu
15 Mar 2010   •   15:28

Delegaţiile PNL, PSD şi PC au părăsit consultările iniţiate de preşedintele Traian Băsescu pe tema Constituţiei, protestând astfel faţă de convocarea la aceste discuţii a grupului parlamentarilor independenţi, structură care nu este recunosocută de niciuna din formaţiunile politice din Opoziţie. Liderul PNL Crin Antonescu intenţiona să facă acest gest ca metodă de sancţionare a Preşedinţiei faţă de convocarea şi tratarea pe picior de egalitate la aceste consultări a delegaţiei grupului senatorilor independenţi, grup format din parlamentari care au dezertat din PSD şi PNL în ultima perioadă.

Un sfert de oră a durat prezenţa delegaţiei PNL la consultările la care au fost invitaţi de preşedintele Traian Băsescu pe tema modificării Constituţiei. Liberalii au ascultat expunerea preşedintelui, apoi l-au informat pe Traian Băsescu că nu sunt dispuşi să gireze cu prezenţa lor legitimitatea grupului independenţilor, "o adunătură care au trădat nu numai partidele politice, ci şi electoratul care i-a votat".


DELEGAŢIA PNL PĂRĂSEŞTE CONSULTĂRILE



?Noi am dat răspuns, curs invitaţiei pe care în mod firesc preşedintele a făcut-o pe subiectele propuse pentru acest dialog: modernizarea statului, modificarea Constituţiei, subiecte foarte importante pe care PNL are puncte de vedere ferme. Problema care ne-a făcut să părăsim consultările este una de principiu. Înţelegem să participăm şi la consultări la nivelul partidelor parlamentare plus grupul minorităţilor, formaţiuni politice care au identitate, care s-au prezentat la alegeri sub acest nume, cu un program, legitimate de ultimele alegeri prin votul cetăţenilor României. Prezenţa aşa-numitului grup al independeţilor este inacceptabilă. I-am spus domnului Băsescu că dacă domnia sa, prin această invitaţie laolaltă, cauţionează ceea ce se întâmplă în Parlament cu grupul independenţilor, adică falsificarea voinţei electoratului, noi nu putem la rândul nostru să cauţionăm o atare stare de lucruri. L-am asigurat pe preşedinte că îi stăm la dispoziţie oricând fie într-o întrevedere separată, fie la nivelul partidelor parlamentare plus grupul minorităţilor. (...) Nu e vorba de un moft, nu e vorba de un pretext. Atât timp cât preşedintele pune toate partidele politice pe acelaşi palier cu un grup de adunătură cu un grup de oameni care au trădat, nu numai partidele din care au făcut parte, cât şi electoratul, noi nu suntem dispuşi să participăm? a explicat liderul PNL, Crin Antonescu, gestul delegaţiei sale.

La doar cinci minute după retragerea delegaţiei liberale, comportamentul lor a fost imitat de reprezentanţii PSD şi PC, nu înainte de a-i remite preşedintelui documentaţia cu propriile propuneri şi viziuni de modificare a textului constituţional.

"Preşedintele trebuie să fie primul om care respectă votul oamenilor, legile ţării şi structura politică a statului român. În condiţiile în care nu şi-a respectat invitaţia, nu am dorit să participăm la consultări. I-am transmis în scris punctul nostru de vedere" a explicat preşedintele PSD, Victor Ponta.

DELEGAŢIILE PSD ŞI PC PĂRĂSESC CONSULTĂRILE



Antena3.ro

×
Parteneri
Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat
x close