Antena 3 CNN Politică Ordonanţele de înfiinţare a ANC, respinse de Senat

Ordonanţele de înfiinţare a ANC, respinse de Senat

Ordonanţele de înfiinţare a ANC, respinse de Senat
Sursa foto: Senat
02 Feb 2009   •   18:41

Senatorii au respins luni ordonanţele de înfiinţare a Autorităţii Naţionale pentru Comunicaţii. Statutul fostei ANRCTI va fi reglementat de Guvern abia după ce actele normative trec şi de Camera Deputaţilor, for decizional în această problemă. Decizia survine după ce Comisia Europeană a demarat pentru România prima etapă a procedurii de infringement. Ţara noastră este învinuită pentru încălcarea conţinutului Tratatului încheiat cu Uniunea Europeană prin reorganizările repetate dictate la nivelul autorităţii de reglementare în comunicaţii, care ar fi diminuat autoritatea şi independenţa acestei instituţii.
Plenul Senatului a respins cu 71 de voturi pentru, 12 împotrivă şi şase abţineri OUG nr. 106/2008, prin care s-a decis înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Comunicaţii prin reorganizarea Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei.
O altă ordonanţă de urgenţă de profil, prin care ANC trece din subordinea Camerei Deputaţilor sub coordonarea cancelariei Primului-ministru, nu s-a bucurat de o soartă mai bună, ea întrunind 97 de voturi pentru respingerea sa, două împotrivă şi cinci abţineri.
Statutul autorităţii urmează a fi stabilit de Guvern numai după ce ordonanţele vor fi respinse şi de Camera Deputaţilor, care este for decizional. Pâna atunci, Liviu Nistoran, actualul preşedinte al ANC, rămâne în funcţie.
Înainte de votul de la Senat, reprezentantul Ministerului Tehnologiei şi Comunicaţiilor a precizat că în maxim două luni Executivul va veni cu un act normativ prin care statutul autorităţii să fie clar reglementat.
Cele două ordonanţe au primit rapoarte de respingere de la comisia economică a Senatului săptămâna trecută, ca urmare a declanşării de către Comisia Europeană a primei etape a procedurii de infringement pentru România. Ţara noastră era criticată pentru încălcarea acquis-ului comunitar prin reorganizările repetate ale autorităţii de reglementare în comunicaţii, care ar diminua autoritatea şi independenţa acestei instituţii.
În timpul guvernării Tăriceanu, Romania a primit deja două scrisori de avertizare din partea comisarului Viviane Reding, după ce şeful fostei Autorităţi Naţionale de Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI), Dan Georgescu, a fost demis, iar autoritatea a fost restructurată prin ordonanţă de urgenţă.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Senat vot ordonante Comisia Europeana tratat
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close