Antena 3 CNN Politică Parlamentarii vor să-şi crească influenţa în PDL. Toader propune filiale structurate pe colegii politice

Parlamentarii vor să-şi crească influenţa în PDL. Toader propune filiale structurate pe colegii politice

Parlamentarii vor să-şi crească influenţa în PDL. Toader propune filiale structurate pe colegii politice
Sursa foto: Mircea Toader
20 Ian 2010   •   14:05

Parlamentarii PDL din Camera Deputaţilor vor să propună o modificare a statutului PDL menită să le amplifice valoarea şi vocea în structurile partidului. Potrivit liderului acestui grup parlamentar, democrat-liberalul Mircea Toader, parlamentarii vor susţine necesitatea creării unor colegii politice la nivelul filialelor judeţene, organizaţii locale care ar urma să se suprapună pe colegiile uniniminale deja trasate şi care vor fi conduse de către deputaţii şi senatorii PDL aleşi. Surse parlamentare susţin că deputaţii PDL sunt nemulţumiţi de modul în care au fost respinse cea mai mare parte a amendamentelor de finanţare a unor proiecte aduse la bugetul de stat pe 2010 şi speră ca astfel să se facă mai bine ascultaţi de către centru în deciziile care privesc propriul judeţ sau colegiu uninominal.

?Noi trebuie să stabilim colegii în teritoriu şi din punct de vedere politic pentru ca actualele colegii uninominale să aibă o interfaţă cât mai eficientă între partid şi locuitori? ne-a declarat Toader, partizan al acestei idei statutare.

El a adăugat că cei care vor conduce aceste colegii politice vor fi chiar parlamentarii care au obţinut mandate în noul legislativ la testul uninominal din toamna lui 2008.

?Noi, la Galaţi, am implementat deja de 2 ani această metodă şi a funcţionat eficient, dovadă rezultatele noastre? a mai arătat Toader. Liderul de grup a precizat că va susţine această propunere în structurile de conducere ale partidului pentru a fi adoptată la viitoarea Convenţie Naţională a PDL.

Colegul său de la Senat, democrat-liberalul Iulia Urban nu crede însă în eficienţa unor asemenea structuri de partid. "Este doar o idee. În condiţiile în care ni se spune că orice decizie care se ia în cazul unui colegiu uninominal se ia numai numai după consultarea parlamentarilor, dar în fapt nu se respectă, mă îndoiesc că aceste colegii politice vor fi mai eficiente. Facem comitete, comisii, consilii şi colegii în momentul în care ne asigurăm că mecanismele actuale ale partidului sunt funcţionale" ne-a declarat Urban.

El a sugerat că, în prezent, "cureaua de transmisie" existentă între conducerile filialelor judeţene şi conducerea centrală, respectiv Guvernul condus de Emil Boc, suferă la capitolul eficacitate. "Trebuie să existe o curea de transmisie, o legătură între organizaţiile judeţene în ceea ce priveşte deciziile care se iau la nivelul guvernului când este vorba de interesele unui anumit judeţ. Trebuie să eficientizăm mecanismele de consultare deja existente în partid" crede Urban, dând exemplul recentului diferend pe care filiala PDL Ilfov, al cărui reprezentant este, l-a avut cu conducerea centrală pe tema numirii unui prefect apropiat de fostul pesedist Gabriel Oprea.

Constituirea unor colegii politice la nivelul filialelor PDL ar întări însă puterea şi influenţa parlamentarilor în detrimentul liderilor de orghanizaţii judeţene, care şi-ar vedea autoritatea ştirbită la nivel local de către senatorii şi deputaţii PDL. Ideea nu este nici pe placul unei bune părţi din conducerea centrală a partidului, susţin surse democrat-liberale. Potrivit acestora, preşedintele Emil Boc este la curent cu dorinţa liberalilor de a controla filialele locale din propriile colegi uninominale, dar se teme că apariţia colegiilor politice ca structuri în ierarhia de partid ar putea slăbi pe viitor PDL, favorizând tendinţele autonomiste ale liderilor locali.

Marius Vulpe, Antena3.ro


×
Subiecte în articol: Mircea Toader statut filiale parlamentari
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close