Antena 3 CNN Politică Partidele, convocate astăzi de Negoiţă pentru negocierea formulei de guvern de uniune naţională

Partidele, convocate astăzi de Negoiţă pentru negocierea formulei de guvern de uniune naţională

Partidele, convocate astăzi de Negoiţă pentru negocierea formulei de guvern de uniune naţională
Sursa foto: Liviu Negoiþã
06 Noi 2009   •   13:56

Premierul desemnat, Liviu Negoiţă a anunţat că va convoca, vineri, la ora 17:00, la Palatul Victoria, toate partidele parlamentare într-o singură sesiune de discuţii pe tema viitorului guvern. Negoiţă a precizat că va propune analizei partidelor politice, care vor onora invitaţia, formula unui guvern de uniune naţională. În cazul în care această alternativă nu va găsi susţinere, Negoiţă are în rezervă atât formula unui guvern majoritar, cât şi soluţia de avarie a unui guvern minoritar, format exclusiv din PDL. Primul-ministru desemnat a preluat discursul predecesorului său, Lucian Croitoru, şi nu numai atât. El a declarat că-şi însuşeşte programul de guvern deja depus de acesta în Parlament şi că nu este dispus să-şi depună mandatul primit înainte de verificarea susţinerii sale prin votul legislativului. Negoiţă a mai subliniat că nu exclude numirea unor tehnocraţi în Guvern, dar va forma un Cabinet politic exclusiv PDL dacă celelalte partide nu doresc să înainteze nominalizări de miniştri.

?Am invitat la ora 17:00 toate partidele pentru discutarea unui guvern de uniune naţională. Sper că aceste partide să-şi trimită reprezentanţii la negocieri. Îmi exprim convingerea că partidele vor fi de acord pentru formarea unui guvern de uniune naţională. Depinde numai de noi ca finanţarea internă să vină în România, reprezentanţii Fondului se vor întoarce pentru acordarea celei de-a treia tranşe în ianuarie, odată cu instalarea unui nou guvern, cu puteri depline? a afirmat Negoiţă.

Întrebat care va fi programul său de guvernare, premierul desemnat a precizat că acest document a fost deja depus în Parlament şi că şi-l însuşeşte.

?Noi discutăm aici de propunerea unui guvern de uniune naţională, program de guvernare asumat la un moment dat şi de alte partide politice, când au fost la guvernare? a explicat Negoiţă noutatea cu care va veni la discuţiile cu partidele politice.

El a respins posibilitatea depunerii mandatului primit în cazul în care nu va obţine majoritatea politică necesară.
?Nu mi se pare corect să renunţ la un mandat pe care l-ai primit. Un premier constată că are majoritate în Parlament şi nu în altă parte? a subliniat Negoiţă parafrazând poziţia similară exprimată de predecesorul său, Lucian Croitoru.

În ceea ce priveşte structura viitorului său cabinet, Negoiţă a explicat că totul va depinde de cursul discuţiilor de astăzi cu partidele politice.
?Vorbim de un guvern politic. Clasa politică trebuie să-şi asume responsabilitatea scoaterii ţării din criză. Nu putem să mizăm pe specialişti, dar nu exclud însă şi cooptarea lor, A doua variantă este aceea a unui guvern majoritar, iar dacă nu, voi merge pe un guvern politic, exclusiv pe PDL? a detaliat Negoiţă variantele sale de lucru.

Antena3.ro

×
Parteneri
Vladimir Putin, învestit pentru încă 6 ani ca preşedinte al Rusiei
x close