Antena 3 CNN Politică PDL îşi răscumpără greşeala: Istorie şi Geografie în limba maternă a minorităţilor tot ciclul preuniversitar

PDL îşi răscumpără greşeala: Istorie şi Geografie în limba maternă a minorităţilor tot ciclul preuniversitar

PDL îşi răscumpără greşeala: Istorie şi Geografie în limba maternă a minorităţilor tot ciclul preuniversitar
Sursa foto: Camera Deputaþilor
05 Mai 2010   •   18:18

PDL şi-a readus la ordine reprezentanţii din comisia pentru educaţie după ce unul din ei votase iniţial pentru limitarea dreptului minorităţilor de a avea cursuri de Istorie şi Geografie în limba maternă doar în ciclul şcolar primar şi nu şi în cel preuniversitar cum se stipula în formula de lege venită de la Guvern. Pe fondul avertismentelor UDMR de fisurare a coaliţiei, liderii democrat-liberali de la cameră şi-au revizuit atitudinea şi, împreună cu reprezentanţii Uniunii, au impus în comisie reluarea votului pe prevederea buclucaşă şi revenirea la textul iniţial propus de guvern legislativului. Turul de forţă operat de majoritatea parlamentară în comisie a nemulţumit la culme reprezentanţii PSD şi PNL care au părăsit temporar lucrările reclamând abuzul comis.

Deputaţii din Comisia de învăţămant stabileseră miercuri, în prima parte a lucrărilor comisiei, că disciplinele Istoria românilor şi Geografia României pot fi predate în limbile materne ale minorităţilor naţionale doar la ciclul primar, cele două materii urmând să fie predate obligatoriu în limba română la gimnaziu şi liceu. În replică, udemeriştii au blocat la Senat orice progres pe legea pensiilor şi pe legea ANI. În primul caz ei au solicitat consultări, acuzând anumite necorelări între reprezentanţii coaliţiei, în timp ce în a doua situaţie, udemeristul Gyorgy Frunda a votat cot la cot cu opoziţia o propunere de amânare a dezbaterii legii ANI în comisii până la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR de neconstituţionalitate.

Avertizat în această manieră, PDL s-a grăbit să repare greşeala comisă de dimineaţă de parlamentarul lor Cătălin Croitoru în comisia de educaţie şi învăţământ. Majoritatea parlamentară a votat, după pauza de prânz, menţinerea alineatului 5 al articolului 37 potrivit căruia Istoria şi Geografia României se predau în limbile minorităţilor naţionale de-a lungul întregului ciclu preuniversitar şi nu doar la nivelul claselor primare cum reuşise în această dimineaţă să impună Opoziţia în comisie un amendament cu concursul deputatului PDL.

Potrivit alineatului 5 al articolului 37 al proiectului propus de Guvern, "în învăţământul primar, gimnazial şi liceal cu predare în limbile minorităţilor naţionale, Istoria şi Georgafia României se predau în aceste limbi, după programe şcolare şi manuale identice cu cele pentru clasele cu predare în limba română, cu obligaţia transcrierii şi a însuşirii toponimiei şi a numelor proprii româneşti şi în limba română".

Cu Croitoru readus între timp la linia coaliţiei de guvernare, deputaţii UDMR au cerut în această după-amiază invalidarea votului dat dimineaţă pe amendamentul opoziţiei şi reluarea procedurii de dezbatere pe acest articol.

"La alineatul 1 am decis că Istoria şi Geografia se vor preda în limba română la gimnaziu şi la liceu. Având în vedere că la alineatul 5 al articolului 37 nu se mai întâmplă acest lucru, nu putem rămâne într-o comisie care va avea un raport şi va dovedi că votează două alineate contradictorii. Şi din acest moment grupul PNL se retrage de la dezbatere", a anunţat deputatul Adriana Săftoiu, unul din iniţiatorii amendamentului prin care se stipula obligaţia elevilor aparţinând minorităţilor naţionale de a urma cursuri de Istorie şi Geografie în limba română şi nu cea maternă, în timpul gimnaziului şi liceului.

După retragerea liberalilor şi după o pauză de consultări de 15 minute, deputatul PSD Florentin Gust a anunţat că şi PSD s-a hotărât să se retragă de la lucrări.

"Absenţii nu au niciodată dreptate. Este un fapt regretabil acela că PNL, PSD şi PC nu acceptă să aibă o discuţie serioasă despre un subiect foarte important. Punctul meu de vedere este acela că o naţiune puternică, o ţară membră a UE, beneficiază de diversitatea sa culturală", a comentat ministrul de resort, Daniel Funeriu, gestul Opoziţiei.

Deputaţii Opoziţiei au revenit la lucrările comisiei abia după ce majoritatea parlamentară a finalizat articolele care vizau drepturile în materie ale persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale.

Deputaţii au finalizat subcapitolul dedicat minorităţilor naţionale, pe care l-au modificat adăugând un articol 37 indice 1, la propunerea grupului parlamentar al minorităţilor, care prevede că "prin excepţie, în localităţile în care învăţământul în limba unei minorităţi naţionale nu poate fi integral asigurat, în urma unei solicitări a părinţilor sau a tutorilor legali, la solicitarea organizaţiei respective, reprezentată în Parlamenul României sau în cazul în care majoritatea respectivă nu are reprezentare parlamentară în Parlament, la solicitarea grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, MECTS aprobă funcţionarea de grupe, clase sau unităţi de învăţământ preunuversitar cu predarea unui număr cât mai mare de discipline în limba maternă a minorităţii respective, în condiţiile legii".

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: UDMR
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close