Antena 3 CNN Politică Pensiile foştilor parlamentari costă statul român aproape 5 milioane de euro anual

Pensiile foştilor parlamentari costă statul român aproape 5 milioane de euro anual

Pensiile foştilor parlamentari costă statul român aproape 5 milioane de euro anual
Sursa foto: Camera Deputaþilor
28 Oct 2009   •   14:49

21.666.969 lei costă statul român suportarea pe acest an a plăţii pensiilor foştilor parlamentari, se arată într-o comunicare pe care Ministerul de Finanţe a remis-o conducerii Camerei Deputaţilor, la solicitarea grupului parlamentar al PNL. Potrivit informării, pensia medie a unui fost parlamentar se ridică lunar la 3.610 lei, de această sumă beneficiind în luna septembrie 516 de foşti reprezentanţi în legislativul României.
Această pensie medie este formată din cota suportată din sistemul public de pensii, de 2.073 lei, bugetul de stat contribuind la rândul său cu 1.627 lei. În total, numai în luna septembrie, foştii parlamentari au primit pensii cumulate de 1.862.760 lei, iar estimarea MF vizează în acest domeniu un efort bugetar total de 21.666.969 lei pentru anul în curs.
Cu două săptămâni în urmă, grupul PNL din Cameră a cerut ministrului de Finanţe să trimită o statistică referitoare la numărul persoanelor care primesc pensie de parlamentar, cuantumul acestora, precum şi suma care trebuie cheltuită de la buget pentru plata acestora pe anul în curs.

În prezent, la Camera Deputaţilor există două propuneri legislative care privesc anularea regimului privilegiat în care sunt calculate pensiile foştilor parlamentari: una, veche de luni bune, a celor de la PDL şi proiectul depus recent de către PNL şi PSD.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Schimbare importantă pentru călătorii ce trec prin Gara de Nord
x close