Antena 3 Politică Pivniceru, despre propunerea lui Băsescu privind procurorii şefi: Nu putem potrivi legea după interese

Pivniceru, despre propunerea lui Băsescu privind procurorii şefi: Nu putem potrivi legea după interese

de L.D.    |    28 Ian 2013   •   20:27
Pivniceru, despre propunerea lui Băsescu privind procurorii şefi: Nu putem potrivi legea după interese
Sursa foto: Foto: Agerpres

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a declarat, luni, că "în lanţul trofic" care stabileşte procedura propunerii şi numirii şefului Parchetului General şi a celui al DNA nu se pot schimba sau inversa competenţele şi nu pot fi făcute adaosuri care exced cadrului legislativ.

Întrebată cum comentează propunerea făcută de Traian Băsescu privind şeful Parchetului General şi şeful DNA, Mona Pivniceru a răspuns.

"În acest moment, în România există o lege. Noi nu putem să potrivim legea după interese sau după cum ni s-ar părea că ar fi mai convenabil ca aplicaţie. Legea decide ferm că propunerea pentru aceste funcţii o face ministrul Justiţiei, CSM dă un aviz consultativ şi preşedintele numeşte. Pe acest lanţ trofic nu putem schimba competenţele, nu putem inversa competenţele, nu putem face adaosuri care exced cadrului legislativ".


Preşedintele Trăian Băsescu a declarat că propune, ca soluţie de deblocare a impasului în desemnarea procurorului general şi a procurorului-şef al DNA, selectarea acestora de către CSM şi acceptarea persoanelor rezultate fără rezerve de către Ministerul Justiţiei şi Presedinţie. Băsescu a arătat că această soluţie poate fi funcţională dacă Guvernul şi ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, se vor pune de acord cu el să accepte din start cele două persoane selectate de CSM şi să deruleze apoi rapid procedura de desemnare prevăzută de lege.

"Având în vedere că CSM îi supraveghează în activitate, soluţia ar fi să avem încredere în CSM şi noi să ne angajăm să respectăm recomandările", a spus Băsescu, insistând asupra neutralităţii CSM şi a eliminării astfel a suspiciunilor privind politizarea sau lipsa de transparenţă a procedurii de selecţie.

×

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close