Antena 3 CNN Politică Ziua negocierilor: PNL are de ales între USR şi PSD. Cum ar putea să arate noul guvern

Ziua negocierilor: PNL are de ales între USR şi PSD. Cum ar putea să arate noul guvern

Astăzi încep negocierile pentru formarea unei noi coaliții, după ce premierul desemnat, Nicolae Ciucă, şi-a depus mandatul, iar conducerea PNL a decis „flexibilizarea” mandatului de negociere.

Ziua negocierilor: PNL are de ales între USR şi PSD. Cum ar putea să arate noul guvern
Sursa foto: hepta
de Laura Dinu    |    03 Noi 2021   •   09:22

După încercarea eșuată de a strânge o majoritate care să susțină un guvern condus de Nicolae Ciucă, Partidul Național Liberal este nevoit să caute suport chiar la cei pe care i-a criticat. Echipa desemnată pentru negociere va începe miercuri discuțiile pentru închegarea unei coaliţii de guvernare atât cu USR cât şi cu PSD.

Este de așteptat ca președintele Klaus Iohannis să amâne chemarea partidelor la consultări pentru a oferi timp negocierilor dintre partide pentru cristalizarea unei coaliții.

Scenariul unei alianțe cu USR

În cursul zilei de azi, liderul PNL, Florin Cîțu, se va întâlni cu liderul USR, Dacian Cioloș. Însă refacerea alianţei PNL-USR-UDMR are două probleme majore: opoziția unor filiale ale PNL, care au fost foarte vocale împotriva USR în ultima perioadă, dar şi aritmetica parlamentară care s-a complicat după plecare taberei Orban din PNL.

Astfel, o eventuală alianță PNL-USR-UDMR ar avea mai puțin de 234 de voturi şi ar fi nevoită să apeleze la parlamentarii neafiliați sau la minorități pentru a trece guvernul şi a adopta ulterior proiectele legislative dorite. Fosta coaliție se bazează în prezent doar pe 225 de parlamentari.

Scenariul unei alianţe cu PSD

Pe de altă parte, o alianță PNL-PSD-UDMR este dorită de anumite filiale PNL, dar şi de președintele Iohannis care a avut un discurs extrem de critic la adresa USR.

Cu toate acestea, o parte semnificativă din PNL este împotriva unei astfel de alianțe pe de o parte din cauza impactului negativ pe care l-ar putea avea asupra imaginii partidului, dar şi din cauza cerințelor mari pe care PSD le are - jumătate din ministere sau premierul.

O coaliție PNL-PSD-UDMR ar avea o majoritate confortabilă de peste 300 de parlamentari în condițiile în care majoritatea necesară este de 234, scrie Mediafax

×
Subiecte în articol: PNL PSD negocieri Klaus Iohannis
Parteneri
Cutremur, în această dimineață, la graniță cu România!
x close