Antena 3 CNN Politică Proiect: 95% din rezerva de aur să fie în țară

Proiect: 95% din rezerva de aur să fie în țară

Proiect: 95% din rezerva de aur să fie în țară
28 Feb 2019   •   10:51

Rezerva de aur a României din străinătate ar putea fi adusă în ţară! Preşedintele Camerei Deputaţilor a depus un proiect de lege care prevede că aurul trebuie depozitat pe teritoriul ţării noastre.

Situaţia din România nu implică niciun pericol pentru rezerva statală, iar măsura ar elimina costurile ridicate ale depozitării, scriu semnatarii proiectului, Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae. 

65% din rezerva de aur a României este acum în străinătate! Proiectul de lege depus de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae modifică Legea privind Statutul Băncii Naţionale a României, astfel încât 95% din rezerva de aur să se afle în permanenţă pe teritoriul ţării. Cei doi lideri politici atrag atenţia că România nu realizează niciun fel de venituri în urma depozitării aurului în afara ţării. Ba mai mult, achită sume consistente pentru depozitare.  

Nimic din situaţia României nu mai justifică păstrarea unei asemenea cantităţi de aur ca rezervă în străinătate, se arată în proiect. Avem o creştere economică permanentă, inflaţia este moderată şi controlabilă, iar evoluţia monedei naţionale este previzibilă.

Propunerea legislativă limitează la 5%  cantitatea totală de aur care poate fi ţinută de BNR în afara graniţelor. Această cantitate este prevăzută exclusiv pentru obtinerea de venituri prin tranzacţionare şi alte operaţiuni specifice.

În plus, Banca Naţională va trebui să informeze „De îndată" Guvernul şi Parlamentul în cazul în care există pericolul diminuării rezervelor până la un nivel care ar periclita tranzacţiile internaţionale ale statului. Actuala lege prevede acest mecanism, însă fără termenul „de îndată".

 

×
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close