Antena 3 CNN Politică PSD cere punerea în acord a Regulamentului cu decizia CCR privind revocarea preşedintelui Senatului

PSD cere punerea în acord a Regulamentului cu decizia CCR privind revocarea preşedintelui Senatului

PSD cere punerea în acord a Regulamentului cu decizia CCR privind revocarea preşedintelui Senatului
Sursa foto: Senat
04 Mar 2010   •   13:06

Parlamentarii PSD vor solicita Biroului Permanent al Senatului stabilirea unui termen pentru modificarea Regulamentului acestei Camere în ceea ce priveşte procedurile de revocare a preşedintelui acestui for legislativ, a anunţat joi, social-democratul Dan Şova. Ei doresc astfel să pună în acord acest document cu decizia 601/2005 a Curţii Constituţionale, care a declarat neconstituţionale mai multe articole din Regulamentului Senatului privitoare la procedura recvocării preşedintelui.
Regulamentul ar fi trebuit modificat în sensul deciziei CCR în termen de 45 de zile, dar senatorii au făcut uitată acestă procedură timp de cinci ani.
"Avem acum un vid legislativ în textele Regulamentului în ceea ce priveşte procedura de revocare a preşedintelui Senatului. De aceea, grupul parlamentar PSD-PC va adresa o solicitare Biroului Permanent din Senat să împuternicească şi să fixeze un termen pentru comisia de Regulament, pentru a face modificările şi completările necesare pentru adaptarea Regulamentului la decizia Curţii Constituţionale", a afirmat senatorul PSD.
Şova a susţinut că solicitarea PDL de revocare a lui Geoană va fi respinsă de Biroul Permanent ca fiind inadmisibilă şi nu va fi trecută pe ordinea de zi a plenului.
"Solicitarea PDL este neconstituţională, pentru că preşedintele Senatului este ales pe patru ani, pe durata întregului mandat", a afirmat el, amintind că singurele posibilităţi de revocare a preşedintelui Senatului sunt fie la cererea grupului de care aparţine, fie în cazul constatării de către o instanţă a săvârşirii unor fapte care să atragă răspunderea juridică.
În opinia sa, demersul PDL "reprezintă doar o încercare de demonstraţie de forţă care să acopere unele evenimente nefaste pentru PDL din ultima perioadă".
Şova a respins acuzaţiile formulate de PDL şi independenţi la adresa lui Mircea Geoană. El a subliniat că preşedintele Senatului ar fi încălcat Regulamentul Senatului în situaţia în care ar fi supus la vot, în plen, solicitarea formulată de senatorii independenţi de modificare a ordinii de zi deoarece cererea respectivă nu a întrunit procedurile prealabile pe care grupul independenţilor ar fi trebuit să le parcurgă pentru a cere locuri în comisiile permanente.
Senatorul PSD a explicat că grupul independenţilor ar fi trebuit mai întâi să solicite Biroului Permanent un termen până la care să negocieze cu liderii celorlalte grupuri din Senat repartizarea independenţilor în comisii, cu păstrarea algoritmului rezultat din alegerile parlamentare.
Antena3.ro

×
Parteneri
Craterul de pe strada din Slănic Prahova are o adâncime de 18 metri
x close