Antena 3 CNN Politică Condiția PSD pentru a-l accepta pe Nicolae Ciucă premier. Florin Cîțu, dispus să renunțe la funcția de prim-ministru pentru o altă funcție importantă

Condiția PSD pentru a-l accepta pe Nicolae Ciucă premier. Florin Cîțu, dispus să renunțe la funcția de prim-ministru pentru o altă funcție importantă

Liderii PNL și PSD decid astăzi dacă intră împreună la guvernare. Ambele partide au organizat ședințe pentru a pune la punct ultimele detalii.

Condiția PSD pentru a-l accepta pe Nicolae Ciucă premier. Florin Cîțu, dispus să renunțe la funcția de prim-ministru pentru o altă funcție importantă
Sursa foto: Hepta
de Laura Dinu    |    Mădălina Mihalache    |    08 Noi 2021   •   08:53

Și cei de la USR își doresc să revină la guvernare, alături de liberali. Cei de la PNL vor analiza însă avantajele și dezavantajele fiecăreia dintre cele două opțiuni și vor lua o decizie cu care vor merge ulterior la consultările de la Palatul Cotroceni, cu președintele Klaus Iohannis. 

Condițiile PSD

PSD a întocmit deja o listă serioasă cu măsurile pe care le vrea în programul de guvernare. Semn că social-democrații sunt convinși că liberalii vor decide să facă alianță cu ei.

Prima ședință va fi cea a social-democraților, anunțată la ora 11. Din primele informații, se pare că aceștia nu vor decide astăzi dacă vor intra la guvernare, pentru că trebuie să aștepte întâi decizia celor de la Partidul Național Liberal. Social-democrații vor discuta însă în ședință despre începerea negocierilor cu PNL, pentru că, în ciuda faptului că au avut până acum mai multe ședințe, nu s-a discutat nimic concret despre acest subiect și nici despre împărțirea portofoliilor. 

Ședință PNL cu prezență obligatorie

Liderii Partidului Național Liberal se vor întruni în ședință în jurul orei 19.00. Ședința a fost convocată alături de o cerere potrivit căreia prezența ar fi obligatorie. Până la acest moment, ședințele se desfășurau în format hibrid, însă de această dată s-a cerut ca prezența fizică să fie obligatorie și asta pentru că fiecare membru în parte va fi întrebat cu cine își dorește să intre la guvernare, cu PSD sau USR.

Până la această oră, sunt mult mai mulți lideri județeni PNL care își doresc o alianță cu PSD. Florin Cîțu, președintele PNL, s-a resemnat în acest sens și s-a resemnat chiar și în privința funcției de premier. Și asta pentru că, cel mai probabil, premierul desemnat va fi tot Nicolae Ciucă. 

PSD, dispus să cedeze funcția de premier

Potrivit surselor Antena 3, PSD ar fi dispus să cedeze premierul, cu condiția ca premier din partea PNL să fie Nicolae Ciucă. Însă aceasta nu este singura solicitare din partea social democraților. Una dintre cerințele acestora, poate cea mai importantă, este modificarea Constituției României, motiv pentru care atât PSD cât și PNL își doresc o alianță cu UDMR, pentru a avea o majoritate mult mai confortabilă, o majoritate necesară pentru a modifica Constituția. 

O nouă formă de guvernământ

În primul rând, potrivit surselor, PSD vrea să fie schimbată forma de guvernământ. Aceștia nu mai vor, începând cu 2024, o republică semi-prezidențială, o republică în care președintele să aibă putere mare, ci își doresc o republică parlamentară.

Mai mult decât atât, aceștia vor un angajament scris, inclusiv din partea PNL și UDMR, în protocolul de alianță, dacă se va decide intrarea la guvernare în acestă formulă, angajament prin care să fie precizat acceptul cu privire la modificarea Constituției. 

Florin Cîțu ar putea renunța la funcția de premier

După 2 luni de criză politică, Florin Cîţu ar fi gata să renunţe la fotoliul de premier, dacă i se dă şefia senatului, spun surse Antena 3. În ultimele declarații făcute de lideri înainte de weekend, părea că PNL şi PSD sunt aproape de o înțelegere.

În ţară însă, filialele PNL au făcut pe rând ședințe, ca să decidă cu cine vor la guvernare, cu PSD sau USR. Liderii din Ardeal nu-i iartă pe cei de la Uniunea Salvați România pentru că au dat jos guvernul, aşa că înclină spre social democrați.

Pe de altă parte sunt şi liberali care se tem că asocierea cu PSD va dezamăgi electoratul partidului. Însă mai este o problemă, dacă bate palma cu USR, Florin Cîțu va fi pus în situația de a negocia cu oamenii lui Orban şi a le cere susținerea în parlament. Odată cu ruperea acestora din partid, varianta PNL-USR-UDMR a pierdut majoritatea.

Programul de guvernare este un alt subiect sensibil. PNL deja negociase cu USR unele măsuri, iar dacă se întoarce spre PSD, discuțiile trebuie luate de la zero.

Sunt voci importante din PNL care spun chiar că e posibil ca până miercuri să se decidă şi cine va fi următoarea propunere de premier.

 

×
Subiecte în articol: PSD PNL Klaus Iohannis
Parteneri
Avertizare meteo ANM de ploi torenţiale de până la 50 l/mp şi furtuni
x close