Antena 3 CNN Politică PSD s-a răzgândit! Nu mai susține PNL pentru amânarea moțiunii de cenzură

PSD s-a răzgândit! Nu mai susține PNL pentru amânarea moțiunii de cenzură

Bomba dimineții pe scena politică a venit dintr-o zonă de unde puțini s-ar fi așteptat. PNL se bazează pe PSD pentru a amâna moțiunea până după congresul liberalilor. Astfel, Florin Cîțu ar avea drum liber către câștigarea șefiei partidului.

PSD s-a răzgândit! Nu mai susține PNL pentru amânarea moțiunii de cenzură
Sursa foto: hepta
de Laura Dinu    |    09 Sep 2021   •   10:38

Însă Partidul Social Democrat s-a răzgândit! Nu mai este de acord să susțină propunerea ca votul pe marginea moțiunii de cenzură să fie dat pe 1 octombrie. Asta și după ședința celor din Partidul Național Liberal, pentru că acolo nu a existat un consens în privința acestei strategii. 

Surse din conducerea PSD spun că Partidul Social Democrat va aștepta decizia Curții Constituționale cu privire la sesizarea formulată de premierul Florin Cîțu privind un posibil conflict de natură constituțională între Parlament și Guvern. 

Termenul dat de Curtea Constituțională privind pronunțarea pe această decizie este de 15 septembrie. Așadar, sunt șanse mari ca moțiunea de cenzură să nu fie votată până pe data de 25 septembrie. Și acesta este interesul, de fapt, ca Florin Cîțu să nu plece de la Palatul Victoria până la Congresul Partidului Național Liberal și să atace șefia PNL din poziția de premier. 

PSD, vot alături de PNL și UDMR

Potrivit surselor Antena 3, PSD, PNL și UDMR urmau să ceară în ședința Birourilor Permanente Reunite ca moțiunea de cenzură să fie votată pe 1 octombrie, adică după congresul PNL. Asta însemna o răsturnare totală de situație pe scena politică.

Era vorba despre o nouă alianță conjuncturală, pentru că Partidul Național Liberal, împreună cu Partidul Social Democrat și UDMR să reprezinte majoritate parlamentară care să stabilească o altă dată a votării moțiunii de cenzură. Mai exact, 1 octombrie. Acesta era planul pentru ca guvernul condus de Florin Cîțu să rămână la Palatul Victoria până pe 25 septembrie, astfel încât Cîțu să câștige președinția PNL în fața lui Ludovic Orban la Congres. 

Au fost negocieri dure în ultimele ore. Potrivit surselor Antena 3, s-au făcut toate eforturile ca Ovidiu Ganț, reprezentantul minorității germane, să fie prezent la ședința Birourilor Permanente Reunite care va avea loc astăzi, la ora 10:00. Și asta pentru că, dacă Ovidiu Ganț ar fi fost prezent la această ședință și ar fi fost de partea PNL și UDMR pentru a stabili data de 1 octombrie, nu ar mai fi fost nevoie de Partidul Social Democrat. Însă Ovidiu Ganț nu a cedat presiunilor și numeroaselor telefoane în care i se cerea acest lucru. 

Planul era ca Florin Cîțu să plece de la Palatul Victoria, Guvernul să pice prin moțiune de cenzură, însă tot interesul în acest moment, inclusiv al președintelui Klaus Iohannis, era ca prin Partidul Social Democrat, PNL și UDMR să îl țină pe Florin Cîțu la Palatul Victoria până pe 25 septembrie, astfel încât președinția să nu fie câștigată de Ludovic Orban. 

Aseară, Florin Roman, vicepreședintele Camerei Deputaților, a recunoscut această strategie a PNL de a vota ca moțiunea de cenzură să fie votată pe data de 1 octombrie. 

 

×
Subiecte în articol: PSD motiune de cenzura Klaus Iohannis
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close