Antena 3 CNN Politică PSD strânge cureaua. Accederea în funcţii politice şi publice, condiţionată de plata cotizaţiei

PSD strânge cureaua. Accederea în funcţii politice şi publice, condiţionată de plata cotizaţiei

PSD strânge cureaua. Accederea în funcţii politice şi publice, condiţionată de plata cotizaţiei
Sursa foto: Victor Ponta
15 Apr 2010   •   18:27

Conducerea PSD se pregăteşte să ia măsuri mai dure pentru cei care nu şi-au plătit cotizaţiile la partid. Cu datorii de peste 2 milioane de euro şi visteria de partid aproape goală în plină perioadă de criză economică şi opoziţie politică, liderii social-democraţi au decis să scoată milităria din pod. Potrivit unor surse social-democrate, liderilor de filiale li s-a pus în vedere la CEXn-ul de miercuri de la Călimăneşti, că ar fi sănătos pentru ei să treacă la acţiuni de împrospătare a rândurilor PSD prin atragerea de noi membri şi resurse financiare. În paralel, preşedinţii de filiale judeţene au fost avertizaţi de Victor Ponta că ar cam trebui să-şi pună ordine în propriile registre cu venituri şi cheltuieli deoarece, începând din acest an, filialele nu mai pot conta în campaniile electorale care vor urma şi pe sprijinul financiar de la puşculiţa de la centru şi aşa destul de vlăguită de ultima campani prezidenţială. Pentru un mai bun control al sistemului de cotizaţii, conducerea PSD are de gând să înăsprească regimul de sancţiuni pentru cei care au cam tras chiulul de la plata obolului către partid. Conform surselor citate, cei care nu-şi vor îndeplini pe viitor obligaţiile de partid, inclusiv plata coitizaţii îşi pot lua gândul de la dreptul de a figura drept candidat la viitoarele alegeri locale, europarlamentare şi parlamentare. Totodată, social-democraţii cu stare şi cu vise de demnitari sau funcţii de partid ar urma să cotizeze mai substanţial la puşculiţa de partid comparativ cu un simplu membru de partid.
Secretarul general al partidului, Lşiviu Dragnea a anunţat joi că PSD va adopta în curând un regulament cu prevederi "foarte clare" în ceea ce priveşte regimul cotizaţiilor de partid. El s-a arătata nemulţumit de modul în care au fost strânse aceste sume la nivelul filialor de partid în ultimii patru ani. El a rătat că nu se va pune însă problema excluderii din partid a celor care au preferat să nu-şi plătească această obligaţie către partid, măsură care în prezent este practicată de celălalt partid de opoziţie, PNL.
"Nu cred că trebuie să fim foarte riguroşi aici, mai sunt membri de partid, în ţară, care nu şi-au plătit cotizaţia. Trebuie să recunosc totuşi că în ultimii patru ani nu a fost o mare rigoare în acestă privinţă şi am zis că, după ce finalizăm toate conferinţele judeţene, în toate judeţele din ţară, asta va fi o condiţie foarte bine prevăzută în Regulamentul de organizare şi funcţionare al partidului şi vom avea o evidenţă super strictă şi riguroasă cu ceea ce însesmnă modul în care se plăteşte cotizaţia şi contribuţia fiecăruia la partid, pentru că sunt mulţi membri de partid care vor trebui să aibă o contribuţie mai mare la susţinerea financiară a partidului", a declarat Liviu Dragnea.
În schimb, în prezent se lucrează la un regulament intern a cărui finalizare va avea loc după alegerile interne din organizaţiile judeţene porogramte pentru lunile mai-iunie, a arătat Dragnea.
Potrivit unor surse social-democrate, în viitorul regulament noua conducere de partid intenţionează să intrudocă o serie de sancţiuni pentru cei care nu-i vor plăti cotizaţiile de partid la timp. Printre ele s-ar numără interdicţia de a mai accede în vreo funcţie politică pentru o anumită perioadă de timp şi chiar peirderea dreptului de a fi ales drept candidat la alegerile locale, parlamentare şi europralamentare care vor urma.
O altă măsură care ar putea fi introdusă vizează crearea unui sistem de cotizaţii pe mai multe paliere, în confortmitate cu situaţia financiară, socială şi funcţia deţinută de activistul social-democrat. Cei ?cu stare? ar urma să aducă o contribuţie mai mare la puşculiţa de partid, fapt confirmat şi de către Dragnea.
"Este vorba de cotizaţia uzuală, a tuturor membrilor şi vrem să introducem un algoritm prin care membrii de partid cu stare să poată să susţină mai bine partidul. Nu ne vom ghida după declaraţiile de avere, Doamne fereşte! Există mai multe soluţii, nu vă pot face publice nişte detalii care încă nu au fost stabilite în conducerea PSD", a spus Dragnea.
El a precizat că se vor întocmi, în maxim două luni, prevederi clare cu privire la contribuţia financiară a membrilor de partid.
"Vom întocmi, într-un timp foarte scurt, un regulament care va avea prevederi foarte clare de organizare, printre care şi chestiuni legate de cum se colectează cotizaţiile, care sunt obligaţiile membrilor de partid şi ce măsuri se iau în caz contrar", a încheiat Dragnea.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close