Antena 3 CNN Politică Opţiunea pensionării, prelungită până la 70 de ani. Raluca Turcan: Am adoptat două proiecte de acte normative

Opţiunea pensionării, prelungită până la 70 de ani. Raluca Turcan: Am adoptat două proiecte de acte normative

Ministrul Muncii, Raluca Turcan a anunţat că în şedinţa de Guvern au fost adoptate două proiecte de acte normative şi un memorandum. Unul dintre actele normative adoptate priveşte continuarea activităţii la persoanele care împlinesc vârsta de pensionare, în cazul în care doresc să lucreze în instituţiile de stat.

Opţiunea pensionării, prelungită până la 70 de ani. Raluca Turcan: Am adoptat două proiecte de acte normative
Sursa foto: Hepta
de Maria Zărnescu    |    17 Mar 2021   •   15:59

Ministrul Muncii a anunţat că sunt 35.000 de persoane în sistemul public, care cumulează pensia cu salariul. În domeniul public şi privat, sunt în total 102.000 de persoane care au optat să cumuleze în prezent pensie şi salariu. 

"Am adoptat astăzi, în primă lectură, două proiecte acte normative şi un memorandum. O măsură privind continuarea activităţii la persoanele care îmlinesc vârsta de pensionare, iar pe de altă parte pentru părinţii aflaţi în concediu de creştere a copilului.

Primul act prevede posibilitatea continuării activităţii pentru persoanele care împlinesc vârsta de pensionare. Vorbim despre persoanele care odată ce au îndeplinit vârsta de pensionare pot să opteze, la cerere, să lucreze până la vârsta de 70 de ani.

Îşi pot prelungi activitatea atât în sectorul public, cât şi în sectorul privat. Anii munciţi în plus conduc la recalcularea pensiei în sistemul public de pensii. Un salariat care a ajuns la vârsta de pensionare va depune o cerere. Iar pentru sectorul public - când o persoană optează pentru prelungirea activităţii se suspendă dreptul la pensie!

Cei care cumulează pensie cu salariul la stat au un temren de 30 de zile să opteze. Angajaţii sunt obligaţi să îi anunţe, în caz contrar sunt amendaţi", a declarat Raluca Turcan.

Persoanele exceptate de la regulă

"Proiectul de lege reglementează şi situaţia persoanelor care au calitatea de pensionari, în momentul de faţă şi care pot să opteze să se reamgajeze până la vârsta de 70 de ani. Există câteva excepţii: persoanele alese în funcţii publice, cele alese în baza Constituţiei, persoanele plătite cu drepturi de autor, personalul didactic plătit cu ora, asistenţii maternari şi îngrijitorii personali, membrii Academiei Romane", a precizat ministrul Muncii.

 

×
Subiecte în articol: Raluca Turcan Ministrul Muncii
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close