Antena 3 CNN Politică Record la demisii în parlamentul României

Record la demisii în parlamentul României

Record la demisii în parlamentul României
03 Apr 2015   •   11:13

Parlamentul a înregistrat zilele trecute un adevărat record: într-o singură zi, nu mai puţin de trei deputaţi şi-au dat demisia. În total, în cei trei ani de mandat, 24 de senatori şi deputaţi au decis să renunţe de bunăvoie la demnitatea obţinută în urma alegerilor din 2012.Asta înseamnă că la fiecare sase saptămîni, un deputat sau un senator a renunţat la Parlament.

Trei deputaţi au demisionat miercuri din Parlament. Ion Diniţă şi Dănuţ Culeţu sunt trimişi în judecată pentru fapte de corupţie, iar Marko Attila are pe numele său două cereri de arestare în dosarul restituirilor. Cu două săptămâni înainte, din Camera Deputaţilor a demisionat şi Oana Mizil, anchetată în dosarul lui Marian Vanghelie.

Cel mai scurt mandat în Parlament l-a avut însă Dan Radu Ruşanu, care a ocupat postul aproape patru luni. A renunat la el cînd s-a ivit posibilitatea să ia un salariu de zece ori mai mare ca şef al Autorităţii pentru Supravegherea Financiară. Cea mai spectaculoasă plecare din Parlament este cea a lui Viorel Hrebenciuc. Deputat încă din 1992 şi fost vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi-a dat demisia după ce a fost acuzat de procurorii anticorupţie de implicarea în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri.

La fel de notorie este şi plecarea lui Miron Mitrea, alt vicepreşedinte al Camerei, deputat de cinci mandate şi fost ministru al Transporturilor. Şi el a trebuit sa se retragă după ce a fost condamnat la închisoare pentru corupţie. Printre cei 14 deputaţi care au demisionat se numără şi Eduard Helvig, actualul şef al SRI şi George Scutaru, numit consilier prezidenţial pentru o scurtă perioadă.

Şi în rîndurile senatorilor s-au înregistrat 10 demisii. Cele mai cunoscute sunt cele ale lui Toni Greblă, după ce a fost numit judecător la Curtea Constituţională şi Victor Ciorbea, care a fost numit Avocat al Poporului.

×
Subiecte în articol: parlament România demisie
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close