Antena 3 CNN Politică Sacrificii pe altarul justiției: Ionel Manțog, pe fărașul PDL

Sacrificii pe altarul justiției: Ionel Manțog, pe fărașul PDL

Sacrificii pe altarul justiției: Ionel Manțog, pe fărașul PDL
Sursa foto: Ionel Mantog
27 Feb 2009   •   15:09

Directorul general de la Complexul Energetic Turceni, Ionel Manțog este pe fărașul PDL, susțin surse democrat-liberale. Conform surselor citate, recomandarea de punere pe tușă a protejatului lui Adriean Videanu ar fi venit din partea Cotroceniului, la fel ca și în cazul demisionarului Constatin Iancu. Președintele Traian Băsescu ar vrea liniște în coaliție înainte de alegeri, mai ales că a obținut din partea PSD sacrificarea pionilor Adrian Năstase și Șerban Mihăilescu pe altarul Justiției. Ca atare, de la Cotroceni s-ar fi dispus ca și PDL să contribuie cu proprii penali la efortul de combatere a corupției, susțin sursele citate. În aceste condiții, Manțog are la dispoziție câteva săptămâni pentru a părăsi singur funcția, în caz contrar urmând ca liderii PDL să aplice deja metoda folosită cu Iancu.
Paritate în coaliție: PDL dă obolul, după exemplul PSD
Ambii au dosare penale, unul pentru răpire, altul pentru corupție. Ambii au avut sau mai au încă în spate nume grele din PDL: fostul director al ANIF, Constatin Iancu l-a avut pe ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, Ionel Manțog a fost susținut pentru preluarea șefiei Complexului Energetic Turceni pe actualul ministru al Dezvoltării, Adriean Videanu. Împreună cu Vasile Blaga, cei doi ?patroni? fac parte din vechea gardă democrat-liberală cu care ocupantul scaunului prezidențial de la Cotroceni se află într-o relație de status-quo.
Demisia lui Iancu și ultimatumul dat lui Manțog lovesc în interesele celor doi miniștri. Pentru Videanu, numirea lui Manțog la Complexul Energetic Turceni, instituţie aflată în subordinea Ministerului Economiei, îi oferă posibilitatea controlului asupra unor tranzacții de ordinul sutelor de milioane de euro anual.
La ultima întâlnire de la Cotroceni pe tema raportului Comisiei Europene pe justiție, președinetele Traian Băsescu a cerut și a obținut din partea liderilor social-democrați, trecerea dosarelor lui Adrian Năstase și Șerban Mihăilescu prin Parlament, pentru demarearea urmăririi penale în cazul celor doi social-democrați.
La rândul lor, liderii PSD au solicitat în repetate rânduripartenerilor democrat-liberali să dea dovadă de fair-play și să-și demită toți membrii cu funcții importante la nivelul instituțiilor guvernamentale și cu dosare în justiție.
Din apărătorul lui Manțog, Boc devine judecător
Cu asentimentul Cotroceniului, conducerea democrat-liberal a operat deja schimbarea lui Constatin iancu din nfruntea ANIF. Conform unor surse din PDL, Manțog va împărtăși soarta acestuia, premierul Emil Boc informându-l deja că are la dispoziție câteva săptămâni pentru a/și anunța demisia de la șefia Complexului Turceni.
De altfel, joi seară, primul ministru a declarat, prin telefon, în cadrul emisiunii jurnalistului Victor Ciutacu că problema Manțog se află în atenția sa.
?Aceste lucruri voiam să le verific în detaliu, să vedem despre ce acţiuni judecătoreşti este vorba, despre ce acţiuni în instanţă sau în cercetare la Parchet şi vom avea o evaluare la nivelul partidului?, a precizat Emil Boc.
Cu doar două săptămâni înainte, în cadrul unei ședințe a coaliție, Boc a trebuit să poarte un schimb dur de replici cu social-democratul Victor Ponta, care cerea, în numele PSD, demisia lui Manțog din funcţia de director general la Complexul Energetic Turceni. La aceea vreme, primul-ministru se opunea vehement schimbării protejatului lui Videanu.
Schimbarea de optică a premierului s-a petrecut în ultimele zile. Acum câteva zile, în plin scandal Iancu, premierul sublinia că "orice demnitar care va fi inculpat într-o cauză penală va pleca înainte să ajungă acolo".
Manțog a intrat în atenția DNA în 2006, cînd a fost trimis în judecată din 2006 într-un dosar pentru fapte de corupţie, în care era acuzat pentru fals şi uz de fals, din calitatea de director economic la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Potrivit rechizitoriului, a beneficiat de o vilă de câteva miliarde de lei vechi, s-a folosit în intreres personal de informaţii confidenţiale din cadrul companiei și a obținut, în mod ilegal, statutul de strămutat. DNA ar mai avea în lucru alte patru dosare pe numele pedelistului. Ionel Manţog mai este implicat și în dosarul ?băieților deștepți? din energie în condițiile în care aceștia eu cumpărat energie, la prețuri de nimic, de la Complexul Energetic Turceni, pe care actualul director l-a mai condus și în trecut.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close