Antena 3 CNN Politică Deputații și senatorii nu vor avea salariile mărite! Care sunt aleșii care vor beneficia de majorare

Deputații și senatorii nu vor avea salariile mărite! Care sunt aleșii care vor beneficia de majorare

Deputații au aprobat, marți, majorarea indemnizațiilor pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene.

Deputații și senatorii nu vor avea salariile mărite! Care sunt aleșii care vor beneficia de majorare
Sursa foto: Hepta
de Laura Dinu    |    27 Sep 2022   •   15:36

În favoare au votat 168 de deputați. Împotrivă au votat 79 de deputați, iar patru deputați s-au abținut. USR a anunțat că atacă la CCR.

„Ați făcut un artificiu de imagine, ați introdus parlamentarii pentru a se vedea cui vreți să dați sporuri. Trebuia să eliminați și primarii. Nu e un moment potrivit, veți crea falii. Știu că aveți obligații față de colegii de partid, ne-am abținut foarte mult și nu am dat curs provocărilor din comisia de muncă dar respingeți amendamentul. Vom ajunge să îi alegem pe oameni pe stradă, vă dați privilegii vouă, camarilei de partid, votați împotriva acestui proiect de lege”, a spus în timpul dezbaterilor George Simion.

La rândul său, liberalul Florin Roman a afirmat că Parlamentul repară o discriminare: „Nu trebuie discriminați aleșii locali doar pentru că e o vorbă, vulpea care ajunge la struguri spune că sunt acri. Toți cei care nu aveți primari spuneți astăzi că primarii nu sunt buni. Ba sunt buni, că de asta au fost aleși”.

„Cred că prin acest proiect de lege reparăm o inechitate care există de ceva vreme în această țară. Nu poate să existe o diferență în serviciul public, în administrație, și nu poate fi o diferență între administrația publică centrală și administrația publică locală și nu trebuie să vorbim și să îi anatemizăm și să îi împroșcăm cu invective pe primari, pe viceprimari, pe președinții de CJ și pe vicepreședinții de CJ. Trebuie să îi avem în vedere pe cei din serviciul public care nu sunt persoane alese și cărora nu am putut să le mărim salariile pentru că, potrivit legii, salariul acelui angajat nu poate depăși salariul viceprimarului. Cred că această problemă este rezolvată. Nu cred că trebuie să avem o abordare de luptă de clasă și să îi asmuțim pe oameni împotriva administrației locale. UDMR va vota acest proiect de lege”, afirmă liderul deputaților UDMR, Csoma Botond.

Cristian Seidler a apreciat că „îmbuibare este cuvântul de ordine al acestei dezbateri”.

Alfred Simonis (PSD) spune că Opoziția încearcă să facă „un mare scandal, astfel încât oamenii să nu înțeleagă nimic”.

„Amestecându-le pe toate și țipând e posibil să nu se înțeleagă nimic. Ce s-a întâmplat la Senat a fost e eroare, am eliminat creșterea indemnizațiilor parlamentarilor. Erori s-au mai făcut în Cameră sau în Senat, de exemplu când USR a votat pentru pensii speciale la Consiliul Concurenței și au spus că a fost o eroare, AUR a votat la Senat această lege cu majorarea salariilor demnitarilor la Senat și apoi au spus că a fost e eroare. Cea mai mare creștere o va avea primarul dumneavoastră, Nicușor Dan, dar și acea mărire va fi de 1.000 de lei, net, la salariul domniei sale. Avantajul pentru toți ceilalți angajați ai primăriei Capitalei și ai celorlalte primării este că le cresc și lor salariile, sunt legați de salariul viceprimarului, cresc salariile și în administrațiile publice locale”, a adăugat Simonis, potrivit Mediafax

Potrivit textului votat de Camera Deputaților, „începând cu data de 1 noiembrie 2022, cuantumul brut al indemnizațiilor lunare de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice prevăzut în anexa nr.IX lit.C la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, se stabilește prin înmulțirea coeficientului prevăzut de Legea cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, cu salariul minim brut pe țară garantat în plată stabilit potrivit legii pentru anul 2021”.

La litera C a anexei IX sunt menționați primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de consilii județene.

×
Subiecte în articol: salarii
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close