Scandal: Senatorii-jurişti PDL au ajutat la eliminarea predării Geografiei şi Istoriei în limba minorităţilor

09 Iun 2010   •   14:58
Scandal: Senatorii-jurişti PDL au ajutat la eliminarea predării Geografiei şi Istoriei în limba minorităţilor 
Senat
Risc de nou scandal în coaliţia de guvernământ.Senatorii PDL din comisia juridică susţin eliminarea predării Geografiei şi Istoriei României şi în limba minorităţilor naţionale. Cum Senatul este cameră decizională în problema legii educaţiei, atitudinea parlamentarilor democrat-liberali riscă să şubreazească şi mai mult poziţia propriului Guvern tocmai înainte de dezbatere şi votarea moţiunii de cenzură depusă de PSD+PC. Cel mai vehement contestatar al dreptului minorităţilor de a avea cursuri la cele două materii predate în limba maternă este senatorul Iulian Urban. Acesta acuză jocul duplicitar al UDMR în cazul unor proiecte de lege sprjinite de PDL şi susţine nu este de acord ca maghiarii sî înveţe în limba lor istoria şi Geografia României. El s-a abţinut în comisie când social-democraţii au propus eliminarea acestui articol, permiţând astfel ca amendamentul PSD să fie adoptat cu trei voturi pentru, două împotrivă şi o abţinere.

Poziţia sa este împărtăşită atât de parlamentari PDL, cât şi de cei ai Opoziţiei. De altfel comisia juridică a Senatului a dat aviz pozitiv pe legea educaţiei, nu însă înainte de a a opera câteva modificări. Cea mai importantă priveşte eliminare din coprul legii a drpetului minorităţilor de a avedea predate propriilor elevi cursurile la cele două discipline în limba maternă de al ciclul primar până la cel liceal.
?Senatul este Camera Decizionala la proiectul de lege L344/2010 - Proiect de lege - Legea educaţiei naţionale. Şi vreau să fiu extrem de tranşant pentru că eu nu mă dau după gard. Nu sunt de acord ca maghiarii să înveţe în limba maternă Istoria şi Geografia României? susţine Urban pe blogul său. El acuză faptul că la dezbaterile din comisie s-a prezentat din partea Ministerului Educaţiei, un ?secretar de stat ...ungur....! Complet nepregatit si care era fix paralel cu textul legii?.
Urban invocă şi trădarea parlamentarilor UDMR pe anumite proiecte de lege promovate de PDL pentru a-şi justifica votul dat în favoarea amendamentelor formulate de social-democratul Toni Greblă privind maniera de predare a Istoriei şi Geografiei şi eliminarea subvenţionării de către statul roman a învăţământului particular superior.
?L-am întrebat pe secretarul de stat Kiraly, de ce pot să înveţe de exemplu Biologia în română şi nu pot să inveţe Istoria României ? Nu mi-a dat un raspuns elocvent ci doar bâjbâieli cu drepturile lor ca minoritate...Aşa că am votat alaturi de senatorii care au propus eliminarea din proiectul legii educaţiei nationale a învăţarii Istoriei şi Geografiei României în limba materna a minorităţii maghiare. Adica să ne înţelegem bine. Parlamentarii UDMR nu ratează nici un moment să saboteze nu neapărat această guvernare, însă votează chiar împotriva interesului românilor, aşa cum s-a întâmplat în cazul faptului că nu mai poţi face recurs dacă nu plăteşti sume uriaşe de bani către avocaţi [ că doar dl. deputat Mate sau dl. senator Frunda sunt avocaţi de succes... ] ; Nu doar că ungurii de la CNCD [ Haller Istvan , Gergely Dezideriu.. ] mă condamnă pentru că discriminez minorităţile pentru că le-am oferit locuri de muncă, însa noi ce să facem? Să ne călcăm pe constiinţă pentru ce ? Pentru cine ? Pentru unii care atunci când este vorba de interesul lor, ţipă că dărâmă Guvernul [ şi abia-i aştept să deschidă scandalul aici!! ] iar cand este vorba de susţinere, îşi bat joc de noi ?? mai susţine senatorul liberal.

Marius Vulpe, Antena3.ro

Parteneri
x close