Antena 3 CNN Politică Acestea sunt variantele de guvernare luate în calcul după revocarea lui Vlad Voiculescu de la șefia Ministerului Sănătății

Acestea sunt variantele de guvernare luate în calcul după revocarea lui Vlad Voiculescu de la șefia Ministerului Sănătății

În acest moment, sunt luate în calcul mai multe variante de guvernare, în cazul în care cei de la USR-PLUS vor pleca din coaliție. Există scenariul unui guvern minoritar, cu Florin Cîțu premier, și cu susținerea PSD. O altă variantă este ca Florin Cîțu să demisioneze de la șefia Guvernului, iar PNL să vină cu o propunere. Moment în care Ludovic Orban intră în scenă ca să ajungă la Palatul Victoria.

Acestea sunt variantele de guvernare luate în calcul după revocarea lui Vlad Voiculescu de la șefia Ministerului Sănătății
Sursa foto: hepta
de Laura Dinu    |    15 Apr 2021   •   07:45

1. PNL nu renunță la Florin Cîțu. USR-PLUS se retrage de la guvernare și România va avea un Guvern minoritar. 

2. PNL îl retrage pe Florin Cîțu și îl propune pe Ludovic Orban. USR-PLUS acceptă și guvernarea continuă. 

3. PNL îl menține pe Florin Cîțu premier. USR PLUS cedează și propune pe altcineva la Ministerul Sănătății.

4. PNL îl retrage pe Florin Cîțu și președintele Klaus Iohannis propune un guvern de specialiști cu largă susținere. 

În scenariul în care cei de la USR PLUS ies de la guvernare, liberalii ar putea merge pe varianta unui guvern minoritar alături de UDMR. Însă nu se știe cât va rezista acesta.  

O altă variantă este ca Florin Cîțu să demisioneze de la șefia Guvernului iar PNL să vină cu o propunere. Moment în care Ludovic Orban intră în scenă. Destrămarea coaliției este momentul oportun pentru liderul PNL de a ajunge înapoi la Palatul Victoria. Sursele spun că acesta este planul care intră în aplicare dacă liderii USR nu vor ceda. Dacă se ajunge la acest scenariu, s-ar putea ca Ludovic Orban să întâmpine probleme când vine vorba de susținerea în partid, având în vedere că în PNL s-au format două tabere: Cîțu și Orban. 

”Premierul nu a făcut altceva decât să își folosească drepturile constituționale pe care le are”

Vicepreședintele Rareș Bogdan spune că nu se pune problema ca Florin Cîțu să fie schimbat: ”Eu cred că nu se pune problema schimbării premierului. Premierul nu a făcut altceva decât să își folosească drepturile constituționale pe care le are. Probabil unii au înțeles că, într-o coaliție, există trei premieri și nu doar un singur premier, cred că au greșit când au gândit acest lucru. Pentru că premierul este unul singur și are atribute depline. Nu se pune problema nici ca USR-PLUS să părăsească guvernarea. Ar fi o dovadă că orgoliile ar fi mai puternice decât rațiunea”. 

Totodată Ludovic Orban spune că actuala coaliție este singura variantă. 

”Spun din capul locului că, pentru PNL, nu există o altă soluţie politică de guvernare decât actuala coaliție şi că din punctul nostru de vedere, această decizie a domnului prim-ministru este una care nu are nicio legătură cu decizia noastră politică fermă de a menţine actuala coaliţie de guvernare. 

×
Subiecte în articol: scenariu guvernare Klaus Iohannis
Parteneri
Schema lui Călin Donca cu care a făcut milioane de euro
x close