Antena 3 CNN Politică Cine sunt pensionarii care vor primi ajutoare de la stat de până la 1.000 de lei

Cine sunt pensionarii care vor primi ajutoare de la stat de până la 1.000 de lei

Liderii coaliţiei de guvernare au ajuns la un consens privind procentul cu care va fi majorat punctul de pensie dar şi categoriile care vor primi scheme de ajutor de la stat.

Cine sunt pensionarii care vor primi ajutoare de la stat de până la 1.000 de lei
Sursa foto: Pexels
de Claudia Popovici    |    21 Noi 2022   •   21:07

"Pentru PSD nu a fost niciodată vorba de cifre sau procente, ci despre oameni și despre ceea ce au ei nevoie acum. Despre echitate, despre a-i ajuta pe cei care au cel mai mult nevoie de ajutor.

De aceea, PSD salută echitatea și maturitatea deciziilor luate în Coaliție în ceea ce privește creșterea veniturilor celor mai vulnerabili români, fie că este vorba de persoanele active – salariații cu salariul minim – prin creșterea salariului minim la 3.000 lei ( din care 200 de lei scutiți de taxe), fie despre cei care un muncit o viață și cu toate acestea au acum pensii mici sau medii.

Astfel, de la 1 ianuarie toate pensiile vor crește cu un procent de 12,5 %", spune PSD, într-un comunicat remis Antena 3 CNN.

Cum arată schema de ajutor pentru pensionari după stabilirea punctului de pensie

Totodată, vom continua acordarea unui sprijin țintit pentru pensionarii cu pensii sub 3.000 lei astfel:

  • Pentru cei cu pensie până în 1.500 de lei - 1.000 de lei ajutor one-off
  • Pentru cei cu pensie între 1.500 și 2.500 de lei - 800 de lei ajutor one-off
  • Pentru cei cu pensie între 2.500 și 3.000 de lei - 600 de lei ajutor one-off

Acest sprijin se va acorda în două tranșe pe parcursul anului 2023.

Cine va primit carduri sociale pe tot parcursul anului 2023

În plus, pensionarii cu pensii de până la 1.700 de lei vor primi carduri sociale în valoare de 250 de lei, o dată la două luni, pe tot parcursul anului 2023. 

De asemenea, se va acorda un sprijin de 1400 de lei în două tranșe semestriale ca ajutor pentru energie pentru pensionarii cu pensii de până la 2.000 de lei.

De asemenea, tot de la 1 ianuarie alocațiile vor fi indexate cu rate inflației, iar salariul minim va fi majorat la 3000 lei, dintre care 200 lei sunt scutiți de taxe - pentru a veni atât în sprijinul salariaților, cât și angajatorilor.

Totodată, Coaliția a decis acordarea celei de-a 13-a indemnizații pentru persoanele cu handicap, precum și actualizarea cu rata inflației a indemnizațiilor pentru veteranii și văduvele de război, începând cu 2018 de când au fost înghețate (o creștere de aproximativ 30 la sută).

PSD își reafirmă promisiunea făcută românilor în urmă cu un an, atunci când am intrat la guvernare, și anume că sprijinul pentru categoriile vulnerabile - salariați, pensionari, copii - va continua atât timp cât PSD va fi la guvernare.

Pentru că acesta este motivul pentru care PSD a intrat la guvernare", mai spune PDS în comunicatul emis. 

Câți bani primesc românii cu pensii mici

Am făcut calculele pentru a vedea exact ce ar însemna această majorare de 12,5% a punctului de pensie.

  • Pentru cei care primesc pensia minimă de 1.000 de lei, după majorarea cu 12,5% vor primi cu 125 de lei mai mult, adică 1.125 de lei.
  • Pentru punctul de pensie, care în acest moment este de 1.586 de lei, majorarea va fi cu 198 de lei, adică 1.784 de lei.
  • Pentru pensionarii cu o pensie medie de 1.800 de lei, majorarea va veni cu 255 de lei în plus, adică vor primi 2.055 de lei lunar.

Ce ajutor vor primii pensionarii pentru plata facturilor la energie

"Vom acorda un sprijin de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie, pentru pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani şi care au pensii mai mici de 2.000 de lei. Această sumă va fi împărțită în două tranșe pentru a acoperi cheltuielile din iarna aceasta și din iarna viitoare.

Alocaţiile de la stat vor fi actualizate cu rata inflaţiei

Am convenit, de asemenea, ca alocațiile de stat pentru copii să fie actualizate cu rata inflației, persoanele cu handicap să primească o a treisprezecea indemnizație, iar indemnizațiile pentru veteranii și văduvele de război să fie actualizate cu rata inflației, începând din 2018, însemnând o creștere totală de aproximativ 30 de procente.

Perioada pe care o traversăm este una marcată de multiple crize la nivel mondial și trebuie să asigurăm o amortizare a efectelor generate de inflația crescută. De aceea, PNL s-a opus ferm unor creșteri mai mici de 15% și a obținut în negocieri creșteri totale care depășesc 15,8%", anunţă premierul Nicolae Ciucă. 

 

×
Parteneri
Liderul yoghin Gregorian Bivolaru, arestat în Franţa
x close