Antena 3 CNN Politică Sebastian Ghiță, campanie electorală cu tigăi contra voturi în 2012

Sebastian Ghiță, campanie electorală cu tigăi contra voturi în 2012

Sebastian Ghiță, campanie electorală cu tigăi contra voturi în 2012
Sursa foto: sursa: hotnews.ro
24 Iun 2015   •   14:24

Vremea pungilor electorale cu zahăr și cu faină pare să fi trecut în politica românească. Procurorii DNA susțin că deputatul Sebastian Ghiță ar fi "cumpărat" voturi pentru alegerea sa ca deputat în 2012 contra unor tigăi oferite cadou. ȘI asta nu e totul.

"Inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian controlează încă, direct sau indirect (prin interpuși - 23 persoane fizice) 54 de firme pe care le-a deținut până în anul 2012. Operațiunile efectuate de inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian, prin intermediul acestor societăți sunt incompatibile cu funcția de deputat în Parlamentul României. În acest sens stau dispozițiile Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor și ale Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției.
O parte din sumele de bani obținute ilicit prin trafic de influență sau devenite ilicite prin transferuri bancare efectuate pentru disimularea naturii provenienței lor și păstrate în conturile societăților controlate, au fost folosite de către Ghiță Sebastian Aurelian, la momente diferite, pentru atingerea unor scopuri personale sau de grup, economice sau politice.  Astfel, în concret, în campania electorală pentru alegerile parlamentare din anul 2012, când inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian a candidat și a câștigat un post în Camera Deputaților, o parte din banii „ economisiți” în modalitatea arătată, în cuantum de 279.000 lei, au fost extrași și folosiți pentru achiziționarea de pe piața neagră de așa zise materiale electorale (de exemplu tigăi), ce au fost utilizate pentru a determina un număr important de persoane să îl voteze.  Pentru justificarea aparentă a cheltuielilor, au fost întocmite documente fictive prin intermediul societăților controlate de acesta. În același registru infracțional, inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian a conceput, inițiat și coordonat o activitate de corupere a alegătorilor din Republica Moldova, la alegerile prezidențiale din anul 2014, în scopul obținerii de voturi pentru candidatul Ponta Victor Viorel. Suma remisă de inculpat pentru influențarea opțiunilor electorale a fost în cuantum de 350.000 euro", se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus, față de inculpatul GHIȚĂ SEBASTIAN AURELIAN, deputat, modificarea condițiilor controlului judiciar dispus anterior și prelungit, cu impunerea unor obligații suplimentare, și anume: - să nu desfășoare activitate în calitatea de deputat în Parlamentul României, în exercitarea căreia a săvârșit fapta, - să nu părăsească localitatea Ploiești, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent, se mai arată în document.

×
Subiecte în articol: Sebastian Ghita alegeri parlamentare DNA
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close