Şedinţă tensionată vineri, la PDL: E cerut capul lui Blaga

de M.Z.    |    13 Dec 2012   •   23:43
Şedinţă tensionată vineri, la PDL: E cerut capul lui Blaga Foto: Agerpres

Membrii conducerii PDL şi liderii judeţeni ai partidului se reunesc vineri de la ora 11, pentru prima dată după alegerile parlamentare de duminică, la care formaţiunea a înregistrat un eşec.

Şedinţa se anunţă tensionată, Falcă cerând deja public demisia lui Blaga, iar Udrea dând de înţeles că vrea să-i ia locul, informează Mediafax.

Liderii centrali şi judeţeni ai PDL se reunesc vineri, în Colegiul Director, prima şedinţă a partidului după rezultatul catastrofal înregistrat la alegerile parlamentare, unde niciun candidat (cu două excepţii, ambele în Diaspora) nu a ieşit pe primul loc în vreun colegiu, toate mandatele fiind obţinute practic după redistribuire.

Cu puţin peste 16% din voturi, adică doar 80 din 588 de mandate în viitorul Parlament, PDL şi aliaţii săi din ARD au obţinut cu câteva procente bune sub scorul pe care mizau, de până la 24%. De altfel, deşi se credea că liderii alianţei Vasile Blaga şi Mihai Răzvan Ungureanu şi-au ales colegii strategice, după vot şi ei au avut emoţii, existând la un moment dat riscul să nu prindă Parlamentul.

După un an în care PDL a contabilizat doar eşecuri şi în care disensiunile interne au fost abandonate doar aparent, în aşteptarea trecerii şi ultimului scrutin din acest an, odată depăşit şi acesta, lideri foarte reţinuţi în declaraţii şi apariţii publice în ultima perioadă au redevenit vocali.

Primul, şi cel mai categoric, a ieşit public primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, cerând direct demisia lui Vasile Blaga după dezastrul de la alegeri.

Elena Udrea - cu cel mai mare număr de voturi obţinut de vreun lider PDL la Cameră - şi-a anunţat încă de duminică seară "victoria" de la Roman, secondată de liderul pedelist de la Neamţ, Gheorghe Ştefan zis "Pinalti".

Majoritatea liderilor judeţeni au evitat să aibă o poziţie tranşantă înaintea şedinţei de vineri, pe de o parte, din cauză că se fac vinovaţi în mare parte de situaţia în care a ajuns partidul, iar pe de alta pentru că fiecare îşi face propriul calcul şi aşteaptă să vadă spre ce soluţie şi mai ales spre cine va fi înclinată balanţa.

În acelaşi timp, Vasile Blaga a evitat să vorbească direct despre demisie, pasând spre primăvară asumarea efectivă a responsabilităţii, la o eventuală Convenţie Extraordinară.

Până acum, certă este doar demisia lui Cezar Preda din funcţia de prim-vicepreşedinte la nivel central şi din cea de preşedintele al organizaţiei judeţene Buzău.

Un alt prim-vicepreşedinte, Cristian Preda, a spus că merge cu demisia la Colegiul Director de vineri.

PDL se va îndrepta, cel mai probabil, spre alegerea unui nou şef, democrat-liberali susţinând că, de această dată, e posibil ca lupta să nu se mai dea între "grei", ci mai degrabă cu şi între femei. După Traian Băsescu, Emil Boc şi Vasile Blaga, PDL ar putea deveni primul partid din România condus de o femeie, la bursa zvonurilor fiind avansate ca posibili candidaţi numele Elenei Udrea sau al Ancăi Boagiu, dar şi al lui Gheorghe Falcă.Parteneri
x close