Antena 3 CNN Politică Senatul, blocat: Puterea a respins adoptarea ordinii de zi care nu includea revocarea lui Geoană

Senatul, blocat: Puterea a respins adoptarea ordinii de zi care nu includea revocarea lui Geoană

Senatul, blocat: Puterea a respins adoptarea ordinii de zi care nu includea revocarea lui Geoană
Sursa foto: Senat
10 Mar 2010   •   10:56

Plenul Senatului a respins ordinea de zi din care lipsea revocarea lui Geoană. Democrat-liberalii, secondaţi de cei ai UDMR şi de către independebnţi s-au opus adoptării ordinii de zi propuse de preşedintele Senatului, Mircea Geoană care a anunţat că refuză să introducă pe această agendă de lucru solicitarea de revocare a sa din funcţie. Beneficiind de 69 de voturi, actuala majoritate guvernamentală a decis să blocheze şedinţa Senatului repingând trecerea la dezbaterea celorlalte 40 de puncte existente pe ordinea de zi. În faţa acestui vot, liberalii au propus o pauză de consultări pentru a găsi o soluţie la noul impas.

Ordinea de zi a şedinţei plenului Senatului de miercuri, fără punctul privind revocarea lui Mircea Geoană din funcţie, a fost respinsă, cu 69 de voturi "împotrivă" şi 52 de voturi "pentru".

După acest vot, senatorul PDL Iulian Urban a propus supunerea la vot a unei noi ordini de zi la care, la primul punct, să fie pusă cererea de revocare din funcţie a lui Mircea Geoană de la şefia acestei Camere. Geoană a refuzat însă să supună la vot această nouă propunere.

Senatorul PDL Radu Berceanu a afirmat, la rândul său, că preşedintele de şedinţă nu poate decide dacă o ordinde de zi este sau nu constituţională, el fiind obligat doar să o supună la vot. "Ordinea de zi nu poate fi nici neconstituţională, nici constituţională. Ordinea de zi se stabileşte doar de plenul Senatului. Nimeni, nici preşedintele Senatului, nu are dreptul să stabilească dacă ceva este sau nu constituţional. Se introduce cererea pe ordinea de zi, iar la punctul respectiv se discută şi se aduc argumente, în ultimă instanţă se poate trimite chestiunea la Curtea Constituţională", a explicat Berceanu.



În replică, senatorul PNL Dan Radu Ruşanu a solicitat din partea grupului parlamentar al PNL, reîntrunirea Biroului Permanent, pentru a fi votată o nouă ordine de zi pentru şedinţa de plen.

La rândul său, senatorul PSD Ioan Chelaru a declarat că cererea PNL nu poate fi respinsă şi a acuzat PDL de blocarea activităţii Senatului, în condiţiile în care pe ordinea de zi a plenului se află peste 40 de proiecte de lege importante.

În prezent, senatorii au luat o o pauză de consultări de 30 de minute, la solicitarea liderului grupului liberal, Puiu Haşotti.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close