Antena 3 CNN Politică Serviciile Luxten, firma la care a lucra EBA, contractate de PDL pentru instalarea afişelor cu Băsescu

Serviciile Luxten, firma la care a lucra EBA, contractate de PDL pentru instalarea afişelor cu Băsescu

Serviciile Luxten, firma la care a lucra EBA, contractate de PDL pentru instalarea afişelor cu Băsescu
Sursa foto: Elena Bãsescu
16 Noi 2009   •   18:24

Serviciile Luxten, firma favorită a lui Traian Băsescu în perioada în care acesta a gestionat ca primar treburile Capitalei, au fost contractate de filialele PDL bucureştene pentru instalarea bannerelor electorale ale actualului candidat prezidenţial pe stâlpii de iluminat public. Firma a recunoscut că are contracte cu PDL în acest sens, dar susţine că nu numai acest partid este beneficiarul acestor servicii de campaniei, ci şi alte formaţiuni politice, dar nu a putut nominaliza alte formaţiuni politice care au apelat la serviciile firmei. Luxten mai susţine că a obţinut aprobării speciale de la primărie pentru a atârna materialele electorale de aceşti stâlpi, deşi potrivit legii, afişele şi bannerele electorale trebuie instalte în locurile special amenajate. Luxten este concesionarul serviciului de iluminat public al Capitalei. Numele firmei a fost intens vehiculat în contextul în care fiica preşedintelui Băsescu, actual europarlamentar, a fost angajată în cadrul companiei în funcţia de consilier economic pentru un salariu catalogat în dese rânduri de presă drept "astronomic".

Angajaţii firmei Luxten au putut fi văzuţi lucrând pe străzile Capitalei pentru a afişa bannere cu imagini ale candidatului la preşedinţie, Traian Băsescu. În noaptea de vineri spre sâmbătă, o echipă de muncitori cu o autoutilitară pe care era scris numele companiei Luxten lucra, în zona Buzeşti din Capitală, agăţând pe stâlpii de iluminat public afişe ale candidatului PDL, Traian Băsescu, informeză Mediafax.
"Există comenzi de la organizaţiile PDL din diferite sectoare ale Capitalei. Vă pot spune că sigur cei din Sectorul 1 şi din Sectorul 5 au contracte cu noi în acest sens", a precizat purtătorul de cuvânt al companiei, Silvian Şerbănescu.
În ceea ce priveşte amplasarea afişelor ipe stâlpi de iluminat stradal - lucru care nu este explicit interzis de legea care reglementează desfăşurarea scrutinului prezidenţial şi a campaniei electorale aferente, însă care poate fi făcut doar cu aprobări speciale - Silvian Şerbănescu a susţinut că "există aprobări de la primărie pentru afişaj".
Purtătorul de cuvânt al campaniei electorale a lui Traian Băsescu, Sever Voinescu, a declarat, la rândul său, că există o relaţie contractuală între partid şi companie, urmând ca serviciile prestate de angajaţii firmei să fie plătite după încheierea campaniei electorale.

"Avem deschisă o comandă la dânşii, însă nu pot estima costurile prestaţiei către noi din moment ce campania nu s-a terminat. Este foarte greu să anticipezi câte afişe pui, dacă intri sau nu în turul II, câte afişe pui pentru turul II, chestiuni din acestea logistice. De aceea am convenit să plătim la sfârşit", a declarat Voinescu.
El a refuzat să comenteze componenta de legalitate a afişajului electoral pe stâlpii de iluminat public din Capitală, precizând doar că "toţi candidaţii" au recurs la acest gen de publicitate şi manifestându-şi speranţa că acest gen de publicitate este "legal".
"Din câte ştiu, stâlpii nu sunt ai Primăriei, ci ai regilor de utilităţi. Bănuiesc totuşi că există avize pentru acest gen de publicitate", a conchis Voinescu.
Legea electorală obligă autorităţile locale să stabilească locuri speciale pentru afişajul electoral, în care să amplaseze panouri electorale în funcţie de numărul candidaţilor. Locurile speciale pentru afişaj electoral pot fi folosite numai de candidaţii la preşedinţie şi de partidele care i-au propus, afişele electorale fiind singurele care au dreptul să apară pe respectivele panouri.
Afişarea materialelor electorale în alte locuri decât cele special desemnate şi amenajate în acest sens de primari este permisă, însă prin lege este necesar "acordul scris al proprietarilor sau, după caz, al deţinătorilor".

Antena3.ro

×
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close