Antena 3 CNN Politică Sindicaliştii Cartel Alfa şi BNS spun nu acţiunilor PSD de 1 Mai: Vor să-şi reabiliteze imaginea prin noi

Sindicaliştii Cartel Alfa şi BNS spun nu acţiunilor PSD de 1 Mai: Vor să-şi reabiliteze imaginea prin noi

Sindicaliştii Cartel Alfa şi BNS spun nu acţiunilor PSD de 1 Mai: Vor să-şi reabiliteze imaginea prin noi
Sursa foto: Mircea Hossu
15 Apr 2010   •   13:10

Cele mai importante federaţii sindicaliste refuză să se alăture tenativei de reabranduire a PSD de ziua Muncii de 1 mai. Liderul social-democrat a anunţat trecerea de la festivismul micilor şi berii a la Vanghelie la acţiuni mai sobre, de protest, împreună cu sindicatele, menite să celebreze importanţa Zilei Muncii, dar şi să demonstreze forţa filialelor PSD. Acţiunea este criticată însă de sindicalişti. Liderii Cartel Alfa şi BNS au declarat, joi, că nu vor participa pe motiv că PSD vrea să-şi reabiliteze propria imagine cu ajutorul sindicatelor. Mai mult, ei aşteaptă scuze din partea preşedintelui Victor Ponta pentru jignirile aduse sindicaliştilor în ultima vreme.

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a precizat că membrii confederaţiei pe care o conduce nu vor organiza niciun protest de 1 Mai şi că va fi respectat calendarul anunţat deja, care include acţiuni în perioada anterioară şi ulterioară zilei de 1 Mai.
"Nu vom face nimic de 1 Mai. Aceasta era ziua internaţională a lucrătorilor, prin care s-a redus programul de lucru de la 12 la 8 ore pe zi. Toate partidele politice nu au decât tendinţa să deregleze forţa de muncă. Ne-am săturat de promisiuni", a explicat Hossu.
Liderul Cartel Alfa a solicitat partidelor politice "să promită mai puţin" şi să facă acţiuni concrete în avantajul lucrătorilor.
"PSD, prin această acţiune anunţată de 1 Mai nu vrea decât să-şi reabiliteze propria sa figură raportată la interesul pe care spune că îl acordă lucrătorilor", a apreciat Hossu.
Nici preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin nu are cuvinte de laudă pentru acţiunea PSD. BNS nu va participa şi, chiar mai muilt decât atât, aşteaptă scuzele liderului Victor Ponta cu privire la jignirile aduse sindicaliştilor în ultima perioadă, a declarat Costin.
"PSD a fost cel care a definit 1 Mai muncitoresc după 1990 şi apoi PSD ni l-a confissat şi noi am ieşit din joc", a arătat Costin unul din motivele pentru care sindicaliştii nu sunt dispuşi să tolereze noua idee a conducerii social-democrate.
În opinia liderului BNS a apreciat că, prin această acţiune, PSD vrea "să se bată" cu independenţii, ambele partide curtând intens sindicatele în această perioadă.
Atins de consideraţiile deloc măgulitoare emise de sindicalişti, Ponta a atras atenţia că data de1 Mai nu poate fi monopolizată nici de partide, nici de sindicate. El şi-a prezentat scuzele sale personale pentru faptul că, în trecut, relaţia partidului cu sindicatele nu a fost serioasă.
"Eu pot să îmi cer scuze, în numele PSD, nu am niciun orgoliu, pentru faptul că, în trecut, PSD nu a fost constant şi serios în relaţia cu sindicatele. Tocmai de aceea, pe viitor, oferta noastră de colaborare către sindicate nu va fi pentru interesul nostru politic, şi nici pentru interesul unor lideri, ci pentru interesul celor care muncesc, indiferent dacă votează cu PSD sau nu, indiferent dacă sunt afiliaţi la un sindicat sau altul", a afirmat Ponta, citat de Mediafax.
Preşedintele PSD a explicat că decizia partidului de a organiza acţiuni sociale, în parteneriat cu sindicatele, pe 1 Mai, a fost luată pentru a trage un semnal de alarmă asupra creşterii şomajului şi a inexistenţei unor măsuri sociale din partea Guvernului.
"Chiar dacă sindicatele nu sunt de acord cu PSD, nu cred că nu pot fi de acord cu aceste mesaje", a mai spus Ponta.

Antena3.ro

×
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close