Antena 3 CNN Politică Sinteza Zilei: A greşit sau nu Iohannis când a respins Codul Fiscal?

Sinteza Zilei: A greşit sau nu Iohannis când a respins Codul Fiscal?

Sinteza Zilei: A greşit sau nu Iohannis când a respins Codul Fiscal?
Sursa foto: Foto: Agerpres
19 Iul 2015   •   21:44
Klaus Iohannis a retrimis în Parlament Codurile fiscale, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul administraţiei prezidenţiale.
 
"Alte riscuri și vulnerabilități la adresa cadrului fiscal-bugetar ar putea decurge din contextul european și internațional actual, în care situația economică a Greciei generează incertitudini majore, nu doar în zona euro, iar piețele financiare globale pot resimți șocuri și căderi dintre cele mai puternice. În acest context, riscul de finanțare ar putea crește semnificativ. Totodată, semnalăm că promovarea unui model economic axat pe creșterea consumului în dauna investițiilor ar putea supralicita aportul consumului la creșterea economică și, în plus, ar putea afecta și competitivitatea și balanța externă a României. Nu în ultimul rând, actualul scenariu fiscal-bugetar ar putea afecta obiectivul asumat explicit de către Guvern privind aderarea la Zona Euro" se arată în comunicat.
 
Sociologul Marius Pieleanu a explicat că aceasta este, în opinia sa, prima gafă de proporţii în materie de comunicare a echipei de la Palatul Cotroceni.
 
Marius Pieleanu: Prima gafă de proporţii a echipei de comunicare de la Palatul Cotroceni. Mă uitam de curiozitate cine sunt marii finanţişti ai lumii. Ştiţi că, în Grecia, ministrul Finanţelor este profesor şi doctor la Oxford. Cu ce vin oamenii aceştia, în afară de studii superioare impresionante? Cu expertiză şi experienţă puternică. Domnul Marinescu înţeleg că este un cadru didactic foarte bun dar nu este îndeajuns de bun pentru a-l aşeza la vârful ierarhiei acestui lanţ.

 
Cristian Buşoi, prim-vicepreşedinte al PNL, a explicat că nu e vorba de o respingere a Codului, dar o cerere de reexaminare. 
 
"Nu e vorba de o respingere. În România preşedintele nu are drept de veto. E vorba strict de o cerere de reexaminare. Adică Codul merge înapoi în Parlament şi acum aşteptăm din partea Guvernului un plan de măsuri de implementare şi o prognoză. Pentru că până acum nu a existat un studiu de impact. Oricum şi acest TVA scăzut a fost preluat, adoptat şi susţinut pe ultima sută de metri, dar nu a existat în varianta iniţială. A fost preluat de la liberali."
 
Social democratul Şerban Nicolae a explicat că gestul este pur politic şi că un Cod Fiscal nu poate fi făcut pe bucăţi.
 
"Este un gest pur politic. Fix în ultima zi în care trebuia să ia o decizie, atunci a aflat că nu e bună. Proiectul Codului Fiscal a stat câteva luni în Parlament, a fost dezbătut în nenumărate cercuri, mediu de afaceri, BNR, etc. A fost rezultatul unei consultări foarte largi. Deci ideea că a fost o chestiune analizată după ce au văzut forma finală nu ţine. Mai departe, este un comportament de tip Băsescu - PDL. Ei votau un proiect şi Băsescu le zicea că sunt proşti. Acelaşi tip de raţionament. A mai fost o prognoză de nenorocire cu scăderea CAS. Acelaşi tip de discurs. Că prognozele sunt că nu ne atingem ţintele, că scad încasările la buget. Fragmentul a arătat un lucru important. A spus că e bine să scazi TVA, dar nu cu toate celelalte măsuri laolaltă. Nu poţi să faci un Cod Fiscal pe bucăţi."
 
"Calculele lor sunt foarte proaste, pentru că în spatele acestor calcule stau oameni competenţi, cum este Florin Georgescu. Demonstrează-i lui Florin Georgescu că a greşit atunci când a venit cu aceste idei şi că noi nu o să atingem nimic din ce ne-am propus."
 
Laura Chiriac, membru ALDE, a explicat că acest cod fiscal este în dezbatere din 2011 şi a produs dezamăgire în rândul celor care l-au aşteptat până acum.
 
Codul ăsta fiscal este în dezbatere din 2011 şi adună puncte favorabile din partea economiştilor, avocaţilor, profesiilor liberale şi toţi acum regretă măsura. Vineri a fost un interes major pentru aceste ştiri. Polemica interesează, dar cred că oamenii au început să se uite mai concret la toate elementele care ţin de viaţa de zi cu zi şi acest Cod Fiscal poate consolida exact acest capitol. Am avut deseori şi am deseori impresia că oamenii politici nu au proprietatea cuvintelor. Cum a făcut domnul Iohannis în acel episod în care vorbea de scăderea TVA. 

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close