Antena 3 CNN Politică Sinteza Zilei: Scandalul ŤTrădare şi spionajť. Îl trădează DNA pe preşedinte?

Sinteza Zilei: Scandalul ŤTrădare şi spionajť. Îl trădează DNA pe preşedinte?

Sinteza Zilei: Scandalul ŤTrădare şi spionajť. Îl trădează DNA pe preşedinte?
17 Iul 2008   •   22:05

Decizia DNA de a acorda neînceperea urmăririi penale în scandalul "trădare şi spionaj", după doi ani şi jumătate de anunţuri de luptă împotriva corupţiei, a reprezentat principalul subiect de discuţie la emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3. În respectivul dosar, erau acuzaţi de luare de mită şi primire de foloase necuvenite foştii miniştri Zsolt Nagy şi Codruţ Şereş, foştii consilieri ministeriale Dorinel Mucea şi Radu Donciu, dar şi consultantul bulgar Stamen Stanchev.

Acesta din urmă a făcut chiar şi închisoare în respectivul scandal, iar politologul Bogdan Teodorescu susţine că s-a dovedit încă o dată că "drepturile omului în România sunt încălcate într-un mod grosolan. "Oamenii ăştia au viaţa făcută ţăndări. Cine le-o repară? Dacă sistemul vrea să ţi-o tragă, ţi-o trage. Dacă cuiva îi trece prin cap să se suie cu picioarele pe tine, o face", a spus Teodorescu.

Analistul militar Radu Tudor a punctat totuşi că "procurorii DNA s-au trezit şi au înţeles că au fost folosiţi ca şi carne de tun politică". "Avem un raport al CSM care spune nişte chestiuni incredibile, care spune că la DNA este un pericol pentru justiţia din România modul în care se instrumentează dosarele. Procurorii DNA au adus în unele cazuri învinuiri care nu se regăsesc în codul penal. Deci ori eşti tâmpit, ori ai avut comandă politică", a explicat Radu Tudor.

Acesta a mai spus că procurorul Ciprian Nastasiu "a fost eliminat din DIICOT pentru că a avut o bruscă trezire într-un an politic încărcat şi că nu a mai dorit să răspund la comenzile politice". Din partea cui vin aceste comenzi? "Norica Nicolai, care a fost şi ea obiectul unui abuz politic din partea lui Traian Băsescu, ştie foarte bine multe lucruri despre preşedintele României. Ea spune că DNA face poliţie politică, acţionează la comandă şi apoi ridică din umeri că Ťştiţi, nu este niciun fel de problemăť", a adăugat analistul militar.

Referitor la scandalul "trădare şi spionaj", Radu Tudor a declarat că acesta este o aberaţie, pentru că "nu poţi face trădare politică pentru o firmă de consultanţă plătită de statul român, la care lucra Stanchev". Analistul Ion Cristoiu a punctat şi el alte nereguli din dosarul DNA, inclusiv aceea că unul din documentele "secrete" găsite în aparamentul lui Stanchev era un plan al aeroportului din Cluj Napoca, despre care directorul clujean a spus apoi că el se găseşte pe site-ul instituţiei. Cristoiu a condamnat şi atitudinea presei, care a preluat fără să verifice toate "scurgerile de informaţii" de la DNA, despre care analistul spune că au fost intenţionat folosite pentru a induce în eroare opinia publică. "Documentele despre care se vorbea în presă că ar fi fost găsite nu au existat în rechizitoriu, la proces. A fost o operaţiune mediatică banditească", a afirmat Ion Cristoiu.

Bogdan Teodorescu a explicat şi de ce s-au întâmplat toate aceste lucruri. El a amintit că Traian Băsescu a câştigat alegerile din 2004 pe cartea luptei împotriva corupţiei. "Cum după doi ani s-a constatat că nu se lupta cu nimeni şi că majoritatea dosarelor erau glume, a făcut această poveste, cu două părţi. Una în care a arestat şi a demis, Nagy fiind dat jos chiar pentru a se răzbuna pe UDMR pentru că a fost de partea lui Tăriceanu la destrămarea alianţei D.A., iar cea de-a doua reprezentată de actul mediatic, de umplerea presei de zvonuri, pentru ca lumea să creadă că ungurii trădează România", a spus Teodorescu.

Antena3.ro

×
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close