Antena 3 CNN Politică Termenul pentru protocoalele locale PDL-UDMR, depăşit. Doar trei înţelegeri până la 20 ianuarie

Termenul pentru protocoalele locale PDL-UDMR, depăşit. Doar trei înţelegeri până la 20 ianuarie

Termenul pentru protocoalele locale PDL-UDMR, depăşit. Doar trei înţelegeri până la 20 ianuarie
Sursa foto: Marko Bela, Emil Boc
21 Ian 2010   •   13:44

Negocierile PDL-UDMR privind împărţirea funcţiilor din instituţiile deconcentrate urmează tipicul celor similare avute cu PSD anul trecut. Termene peste termene, toate depăşite de neînţelegerile la nivele local existente între reprezentanţii celor două partide. În acest caz, viteza lentă cu care sunt parafate protocoalele de colaborare judeţene este cauzată atât de rezistenţa opusă de democrat-liberali când vine vorba de cedarea de funcţii în deconcentrate, cât şi de nervozitatea udemeriştilor locali care nu suportă ideea să li se impună ruperea alianţelor cu PNL din consiliile judeţene şi locale. Până şi la nivelul Clujului, judeţ în care colaborarea dintre PDL şi UDMR constituie deja o tradiţie, negocierile au fost prelungite pentru a se găsi un compromis. Aradul este, alături de Timiş şi Covasna, unul din judeţele în care PDL şi UDMR au reuşit să perfecteze încheierea unor protocoale locale de colaborare, după 10 zile de negocieri.

În schimb, la nivel central negociatorii celor două partide aproape că au finalizat împărţirea şi adjudecarea funcţilor guvernamentale de o parte şi de alta. Uniunea va conduce mai mult de 12 instituţii publice, printre care Garda Financiară, Garda de Mediu, Inspectoratul de Stat în Construcţii şi Compania Naţională "Apele Române". În prezent, mai rămâne de negociat doar Compania Tarom, a cărui conducere este pretinsă de UDMR. La finalul negocierilor, preşedintele UDMR Marko Bela şi liderul PD-L Emil Boc vor semna un acord în care vor fi consemnate toate punctele negociate, ca o formă de garantare a acestei împărţeli.

Între timp, termenul de 20 ianuarie fixat de conducerile centrale ale celor două formaţiuni pentru finalizarea acţiunii de semnare a unor protocoale locale între PDL şi UDMR a fost deja depăşit.

La Cluj, reprezentanţii celor două formaţiuni politice nu au ajus la o înţelegere nici după ce-a de-a treia rundă de negocieri. UDMR se opune alocării unui post de conducere unui reprezentant al grupului independenţilor la Agenţia de Plăţi şi Dezvoltare Rurală şi are alte diferende cu PDL pe tema unor deconcentrrate din agricultură.

În total, UDMR Cluj doreşte şase posturi de director la deconcentrate, la care se adaugă 20 de posturi de directori adjuncţi şi opt-nouă posturi de şef de servicii sau birouri. Negocierile se vor încheia săptămâna viitoare, probabil luni sau marţi.

La Satu Mare, negocierile vor fi iniţiate abia la începutul săptămânii viitoare, udemeriştii nefiind de acord cu ruperea relaţiei de colaborare cu PNL, în schimbul primirii şefiei unor servicii deconcentrate. O situaţie similară se înregistrează şi în Maramureş şi Bihor.

Nici protocolul la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud nu a fost parafat. UDMR a repudiat alianţa cu PNL la nivel local, dar emite pretenţiii la mai multe funcţii decât părea liderul PDL, Ioan Oltean să fie dispus să accepte. Deocamdată, UDMR Bistriţa-Năsăud are un singur om numit în funcţiile publice locale, Laszlo Borsos, fost inspector şcolar în calitatea de subprefect.

În schimb,la Covasna tensiunile au fost dezamorsate după o săptămână de tensiuni generate de primirea de către UDMR a peste 65% din instituţiile deconcentrate. Preşedintele organizaţiei locale a PD-L, Gheorghe Barbu a refuzat iniţial să semneze protocolul încheiat în urmă cu o săptămână de negociatori impuşi de de la centru. Ulterior, Baciu s-a văzut nevoit să revină asupra poziţiei sale, explicând la începutul acestei săptămâni că va semna protocolul pentru că "nu se poate pune împotriva acestei colaborări la nivel parlamentar şi guvernamental".

Aradul a luat miercuri, drumul negocierilor fără probleme, protocolul fiind deja semnat de reprezentanţii PDL şi UDMR. Tratativele purtate au adus UDMR 5 posturi de director, precum şi 10 posturi de directori coordonatori adjuncţi.

Comisiile de negociere ale PDL şi UDMR Hunedoara se vor întâlni, vineri seară, la Deva, pentru a discuta despre împărţirea posturilor în instituţiile deconcentrate, dar şi despre protocol. PDL şi UDMR Hunedoara au de negociat aproximativ o sută de funcţii de conducere ale direcţiilor deconcentrate din judeţ. Împărţuirea posturilor se va face pe baza principiului demografic.

"Funcţiile nu vor fi împărţite în mod egal. Se va ţine cont de principiul demografic, dar şi acesta aplicat cu flexibilitate. De exemplu, în judeţele din Transilvania în care populaţia majoritară este de etnie maghiară, acolo PDL va obţine mai multe posturi decât i-ar reveni dacă am aplica strict principiul demografic. Pe acelaşi principiu se vor purta negocierile şi în judeţul Hunedoara. E evident că la Hunedoara majoritatea posturilor de conducere vor fi ocupate de cei propuşi de PDL", a spus Iuliu Winkler, lider al filialei UDMR.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close