Antena 3 CNN Politică Traian Băsescu a primit propunerea de iniţiere a revizuirii Constituţiei. Citeşte Proiectul de lege

Traian Băsescu a primit propunerea de iniţiere a revizuirii Constituţiei. Citeşte Proiectul de lege

Traian Băsescu a primit propunerea de iniţiere a revizuirii Constituţiei. Citeşte Proiectul de lege
21 Apr 2010   •   18:41

Propunerea Guvernului de iniţiere a revizuirii Constituţiei, împreună cu Proiectul de lege şi expunerea de motive, au ajuns miercuri după-amiază la preşedintele Traian Băsescu.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului, în calitate de "iniţiator al revizuirii Constituţiei", a transmis textul proiectului spre avizare Consiliului Legislativ. Ulterior, acesta va fi înaintat Parlamentului.

În noua variantă a Constituţiei, Parlamentul are puteri mai scăzute, va putea fi dizolvat mai repede şi are 300 de membri, cum îşi doreşte preşedintele Traian Băsescu. Sunt modificate şi prevederile referitoare la referendum. Astfel, Parlamentul României va fi obligat să răspundă în termen de 30 de zile la socilitarea preşedintelui.

Citeşte Proiectul de lege privind revizuirea Constituţiei (pdf)

Un termen limită a fost stabilit şi pentru avizarea propunerii de premier. Mai precis, Parlamentul va fi obligat să aprobe sau să respingă propunerea de prim-ministru în termen de 10 zile.

Proiectul prevede că Parlamentul va putea fi dizolvat dacă respinge două solicitări de învestitură într-un interval de 45 zile, nu de 60 zile ca în prezent.

Modificările constituţionale îl vizează şi pe preşedinte. Astfel, procedura parlamentară de suspendare a şefului statului va înceta în cazul în care Curtea Constituţională va arăta că acesta nu a încălcat Constituţia.

Varianta Guvernului a agitat spiritele în Parlament, unde s-a înfiinţat o comisie specială pentru modificarea Constituţiei.

Antena3.ro

×
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close