Preşedintele Traian Băsescu a trimis parlamentarilor
peste 400 de scrisori, în care le cere să nu aprobe acciza de 7 eurocenţi pe litrul de combustibil.
Şeful statului susţine că noua taxă este nocivă pentru economie şi discriminatorie, pentru că o parte din aceasta le este returnată doar transportatorilor rutieri.
În scrisoare, Traian Băsescu le cere deputaţilor să respingă proiectul de lege pentru aprobarea ordonanţei Guvernului prin care acciza la carburant creşte cu 7 eurocenţi şi nu ratează ocazia să-l atace din nou, direct pe vicepremierul Liviu Dragnea pe care-l acuză că va folosi banii strânşi din acciză pentru a-i distribui baronilor locali în scopuri electorale.
Mai mult, în epistola către deputaţi, Băsescu vine şi cu alternative care ar putea aduce bani la buget.
1. Eliminarea sumei de 1,2 miliarde din bugetul Ministerului Dezvoltării. Aceşti bani au fost alocaţi suplimentar faţă de 2013 ministerului condus de Liviu Dragnea pentru programe care ar putea fi susţinute din fonduri europeni, susţine preşedintele.
2. O altă sursă de bani se află la Ministerul Finanţelor. Băsescu spune că Ioana Petrescu ar putea ceda 600 de milioane de lei de la capitolul Dobânzi pentru ca anul acesta România se poate imprumuta mai ieftin.
3. Taxa pe construcţii speciale, cunoscută ca taxa pe stâlp, este o altă sursă care ar putea aduce bani la bugetul de stat. Preşedinţia susţine că sumele estimate de Cabinetul Ponta sunt în realitate mult mai mari. În timp ce Guvernul speră că va strânge 488 de milioane de lei din această taxă, calculele lui Băsescu arată că se strâng 2 miliarde de lei.
4. Băsescu mai spune că Executivul a subestimat şi veniturile din taxarea suplimentară a producătorilor de gaze. În timp ce Ponta se aşteaptă la 290 de milioane de lei, la Cotroceni cifrele arată mult mai optimist: 1 miliard de lei ar trebui să intre în buzunarele Guvernului.
Şeful statului a decalart marţi că politica fiscal-bugetară generată de Guvernul Ponta şi acceptată de FMI pentru România este greşită şi trebuie imediat ajustată, el precizând că are pregătită o scrisoare pentru Parlament în care cere respingerea introducerii accizei la carburant.
Această măsură a generat controverse aprinse între premier şi preşedintele Traian Băsescu, acesta din urmă refuzând să promulge bugetul pe 2014 cu majorarea accizei la carburant şi să semneze memorandumul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), document care încheia evaluarea derulată la finele anului trecut de finanţatorul extern. Ulterior, după diverse variante discutate şi negociate, prim-ministrul a anunţat că va amâna cu trei luni, până la 31 martie 2014, majorarea accizei la benzină şi motorină, iar şeful statului a acceptat să promulge bugetul în aceste condiţii.
Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis o scrisoare premierului Victor Ponta şi în 25 martie, reluând cererea privind renunţarea la creşterea anunţată a accizei la carburant, şeful statului menţionând că măsura ar genera o presiune mult prea mare şi inutilă asupra mediului economic şi asupra consumatorului.Marţi, preşedintele Traian Băsescu i-a trimis şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, o scrisoare pe tema accizei.
Citiţi şi Ziua păcălelilor s-a transformat în ziua SCUMPIRILOR, pentru România. Carburanţii, gazele naturale şi ţigările vor costa mai mult, de la 1 aprilie