Antena 3 CNN Politică Traian Băsescu contrazice instituţiile statului în privinţa inflaţiei

Traian Băsescu contrazice instituţiile statului în privinţa inflaţiei

Traian Băsescu contrazice instituţiile statului în privinţa inflaţiei
12 Mar 2008   •   19:27

Preşedintele contrazice instituţiile statului în privinţa nivelului inflaţiei. Traian Băsescu a declarat la Stockholm că inflaţia va fi, la sfârşitul lui 2008, de aproximativ 5,5% din cauza evoluţiei mediului de afaceri internaţional. Cifrele şefului statului nu corespund însă nici cu cele ale BNR, nici cu cele ale Institutului Naţional de Statistică.

Traian Băsescu a declarat în deschiderea unui forum economic româno-suedez că, anul trecut, prognozele în privinţa inflaţiei au fost prea optimiste. „Din păcate, în ultimele două luni ale anului trecut şi în primele luni ale acestui an, obiectivele noastre în legătură cu acest subiect nu au fost atinse. În 2007, obiectivul nostru a fost o inflaţie anuală de 4,8%, dar, din nefericire, am atins 5,5% din inflaţia anuală".

Informaţiile preşedintelui nu corespund însă cu datele oficiale. Institutul naţional de Statistică a stabilit că, la sfârşitul anului trecut, inflaţia anualizată era de 6,57%. Deci, cu un un punct procentual mai mare decât cea anunţată de şeful statului.

Nici în ceea ce priveşte prognoza pe acest an, Băsescu nu are aceleaşi date. El a declarat la Stockholm ''în 2008 ne-am propus o inflaţie de 4,5%, dar, din cauza efectelor evoluţiei mediului de afaceri internaţional, am corectat acest obiectiv la nivelul de 5,5%”.

Asta în condiţiile în care BNR a revizuit în cel mai recent raport prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 4,3% la 5,9%. Cifrele preşedintelui nu se suprapun nici cu estimarea Comisiei naţionale de Prognoză, care arată că inflaţia se va situa, la finele lui 2008, la 5,4%. Prognozele au însă o marjă de +/- un punct procentual.

„Din păcate, în ultimele două luni ale anului trecut şi în primele luni ale acestui an, obiectivele noastre în legătură cu acest subiect nu au fost atinse. În 2007, obiectivul nostru a fost o inflaţie anuală de 4,8%, dar, din nefericire, am atins 5,5% din inflaţia anuală”, a declarat Traian Băsescu.

Antena 3

×
Parteneri
Ultima zi de vacanţă pentru politicieni. Urmează o lună grea
x close