Antena 3 CNN Politică UDMR ar vrea să propună un candidat propriu la preşedinţia Senatului. Frunda, o posibilitate

UDMR ar vrea să propună un candidat propriu la preşedinţia Senatului. Frunda, o posibilitate

UDMR ar vrea să propună un candidat propriu la preşedinţia Senatului. Frunda, o posibilitate
Sursa foto: Gyorgy Frunda
08 Mar 2010   •   15:45

UDM ia în calcul posibilitatea susţinerii propriului candidat la şefia Senatului în cazul în care actualul deţinător al acestei funcţii, social-democratul Mircea Geoană, ar fi debarcat în plen prin votul actualei majorităţi parlamentare, susţin surse parlamentare din cadrul acestei formaţiuni poilitice. Liderul celor 9 senatori UDMR, Fekete Szabo a declarat pentru Antena3.ro că această variantă de lucru a reprezentat doar o discuţie între colegi şi că această temă nu a fost abordată încă în întâlnirile cu partenerii din PDL. Grupul senatorilor UDMR a decis însă astăzi să susţină acţiunea de revocare a lui Geoană din fruntea Senatului pentru o mai bună corelare a acţiunilor Guvernului cu activitatea legislativă, a anunţat liderul Uniunii, Marko Bela.

?Noi am spus de ce nu? Nu am discutat aşa ceva în coaliţie cu cei din PDL, deoarece este prematur să vorbim despre care partid politic să dea viitorul preşedinte la Senat. A fost doar obiectul unei discuţii cu ceilalţi colegi de grup, aşa la nivel parlamntar. Noi sigur, susţinem şi am mai susţinut oameni competenţei în diverse funcţii. Aşa cum am dat un vicepremier şi miniştri putem da şi un preşedinte al Senatului? ne-a declarat Fekete Szabo, lider al senatorilor UDMR.

El a evitat sa dea însă un nume de senator udemerist care ar fi potrvit pentru un asemenea post, deşi sursele citate vehiculează numele lui Gyorgy Frunda. ?Avem mai mulţi colegi competenţi care ar putea face faţă?, a mai susţinut senatorul UDMR.

Între timp, senatorii Uniunii au decis la şedinţa de grup să susţină continuarea demersurilor privind schimbarea din funcţie a preşedintelui Senatului. Potrivit preşedintelui Uniunii, Marko Bela acest lucru este posibil din punct de vedere constituţional şi necesar din punct de vedere al activităţii guvernului.

În ceea ce priveşte problemele procedurale, Constituţia ne dă posibilitatea revocării acestuia. În regulament, nu avem dispoziţii foarte concrete, dar din punct de vedere constituţional este posibilă revocarea" a susţinut liderul Uniunii.

Marko a pledat pentru o corelare cât mai bună între acţiunile şi proiectele Guvernului şi activitatea legislativă.

"Ne aşteaptă proiecte de lege foarte importante, de reformă. Considerăm că ar fi benefic ca preşedintele Senatului, ca şi preşedintele Camerei Deputaţilor, să facă parte din majoritatea guvernamentală, fiindcă acest lucru ar asigura o mai bună corelare între planurile Guvernului şi activitatea legislativă a Senatului, respectiv a Parlamentului", a explicat Marko Bela, fără însă să dea detalii referitoare la care formaţiune de guvernământ ar trebui să dea viitorul şef al Senatului.

ntrebat dacă senatorii UDMR vor solicita funcţia de preşedinte al Senatului pentru grupul lor parlamentar, Marko Bela a recunoscut că există şi această posibilitate fiindcă senatorii Uniunii "ar face faţă cu brio" acestei funcţii.

"Nu am discutat în ceea ce priveşte persoana, cui va reveni funcţia de preşedinte al Senatului. Vom avea o discuţie în această privinţă şi vom vota după ce vom avea desemnată o persoană. Eu nici nu m-aş referi la persoane, nici la Mircea Geoană, nici la viitoarea persoană care va deţine această funcţie. (...) Sunt sigur că am avea colegi în UDMR care ar face faţă cu brio în această funcţie. Nu am cerut această funcţie pentru UDMR, dar am putea eventual să o facem", a spus Marko Bela.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close