Antena 3 CNN Politică UDMR nu susţine trecerea la parlamentul Unicameral. Temeri de reducere a reprezentării minorităţilor

UDMR nu susţine trecerea la parlamentul Unicameral. Temeri de reducere a reprezentării minorităţilor

UDMR nu susţine trecerea la parlamentul Unicameral. Temeri de reducere a reprezentării minorităţilor
Sursa foto: Marko Bela
19 Ian 2010   •   15:47

Colaborarea dintre partenerii PDL şi UDMR mai are de trecut un op în zilele care vor urma. Uniunea nu este dispusă să sprijine un calendar accelerat de revizuire a Constituţiei în confomitatea cu ultimul refertendum naţional votat de populaţie. Udemeriştii se tem că trecerea la un parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari nu va mai oferi minorităţilor naţionale din România, şi în special a celei maghgiare, aceeaşi reprezentativitate în legislativ ca cea actuală. Liderul UDMR, Marko Bela a declarat marţi că formaţiunea sa nu se va grăbi cu susşinerea reorganizării Legislativului, sugerând că formaţiunea nu va face nici un pas în acestă direcţie până când nu se vor primi garanţii că participarea actuală a minorităţilor va fi menţinută şi în cadrul viitoarei formule de parlament.
"Noi nu am fost pentru această reducere numerică tocmai pentru că ştiam că vor apărea o serie de probleme, între care numai una, dar foarte importantă, ar fi reprezentarea minorităţilor. La referendum s-a votat, după aceea trebuie să vedem ce vom face cu regândirea Parlamentului", a explicat Marko.
El a subliniat că UDMR nu se grăbeşte să susţină acest proces. "Probabil că vor urma discuţii îndelungate şi aici nu cred că linia de demarcaţie va fi între opoziţie şi majoritatea guvernamentală. Eu cred că majoritatea partidelor se vor ralia pe reorganizarea sistemului parlamentar, dar întrebarea este cine ce gândeşte în legătură cu această reorganizare. Eu am fost sincer de fiecare dată şi spun şi acum: noi nu ne vom grăbi", a spus liderul UDMR.
Marko a apreciat că discriminarea pozitivă a minorităţilor, altele decât cea maghiară, prin asigurarea a câte un loc de deputat în Parlament, este un bun şi un drept dobândite spre binele României şi că ar trebui păstrate şi în viitoarea formulă a Parlamentului.
"Eu spun că şi dacă se reduce numărul parlamentarilor, ar trebui să păstrăm această prezenţă a minorităţilor, ceea ce se poate. Dacă e vorba de facilitate şi Constituţia dispune în legătură cu o astfel de soluţie, după aceea se pot găsi procentajele în urma cărora vom avea acest rezultat", a afirmat liderul UDMR.
Antena3.ro

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close