Un senator PDL consideră "absolut necesară" crearea unui Minister al Românilor de Pretutindeni

de A.M.P    |    18 Dec 2012   •   14:31
Un senator PDL consideră "absolut necesară" crearea unui Minister al Românilor de Pretutindeni Foto: Agerpres
Senatorul PDL de diaspora Viorel Badea declară că este "absolut necesar" să fie creat un Minister al Românilor de Pretutindeni în subordinea premierului, arătând că înfiinţarea unui post de ministru delegat pentru comunităţile de români din străinătate nu acoperă solicitările venite de la aceştia, informează Mediafax.
   
Badea a recomandat Guvernului ca ministrul care va fi numit în această funcţie să nu transmită comunităţilor de români "un semnal politic partizan", ci unul de promovare a intereselor românilor din diaspora şi de protejare a valorilor şi identităţii naţionale.
   
"Eu consider că este absolut necesar ca semnalul pe care noi îl dăm comunităţilor de români de pretutindeni să fie unul politic partizan, ci un semnal politic naţional, care să urmărească interesul românilor de pretutindeni. Cred că acest ministru trebuie să se fixeze în mod clar pe promovarea şi pe protejarea identităţii naţionale a românilor", a menţionat, miercuri, senatorul.
   
În opinia sa, ideea creării unui minister de sine stătător care să se ocupe de problematica comunităţilor de români nu ar trebui abandonată "sub nicio formă".
   
"Este absolut necesar ca Guvernul să ia o decizie legată de crearea unui Minister al Românilor de Pretutindeni. Cred că acest minister nu trebuie să fie unul de partid, ci unul care să promoveze interesele statului român în toate comunităţile de români de pretutindeni", a adăugat el.
   
Viorel Badea a mai arătat că, în cazul înfiinţării unui Minister al Românilor de Pretutindeni, ar fi absolut necesar ca din componenţa acestuia să facă parte şi reprezentanţi ai comunităţii de români de pretutindeni, alături de ONG-uri şi fundaţii ale acestora.
   
"Există o iniţiativă mai veche a comunităţilor de români, o iniţiativă care datează chiar din anul 2000, referitoare la crearea unui minister al românilor de pretutindeni. Sugestia mea ar fi ca peste jumătate din angajaţii unui astfel de minister să fie oameni care trăiesc în  comunităţile de români şi din Occident şi din jurul României. Va trebui ca în acest minister să graviteze o serie de organizaţii non-guvernamentale ale românilor de pretutindeni, precum şi fundaţii care să poată să transpună în teritoriu strategiile pe care le stabileşte acest minister", a fost de părere parlamentarul.   
   
În ceea ce priveşte bugetul de care ar avea nevoie un Minister al Românilor de Pretutindeni pentru a funcţiona eficient, dacă ar fi înfiinţat, Viorel Badea a estimat o că această sumă ar fi de zece milioane de euro.
   

Parteneri
x close