Antena 3 CNN Politică Ungureanu: Ponta, un impertinent, copil de platou, dar un actor de replică rapidă şi agresivă pentru PDL

Ungureanu: Ponta, un impertinent, copil de platou, dar un actor de replică rapidă şi agresivă pentru PDL

Ungureanu: Ponta, un impertinent, copil de platou, dar un actor de replică rapidă şi agresivă pentru PDL
Sursa foto: Traian Ungureanu
22 Feb 2010   •   12:35

Atac dur din partea europarlamentarului PDL, Traian Ungureanu la adresa liderului PSD, Victor Ponta. Dacă liderii democrat-liberali susţin că schimbarea de conducere de la PSD nu va modifica în vreun fel relaţia dintre cele două partide, Ungureanu face pe blogul său un tablu în tuşe pesimiste noului lider social-democrat: Ponta considerat un impertinent, copil de platou al televiziunilor, care nu are capcitatea de a reforma PSD. Totuşi, Ponta e un personaj mult mai dotat verbal, un actor de replică rapidă şi agresivă şi se poate dovedi un adversar mult mai redutabil decât Mircea Geoană pentru PDL, crede Ungureanu.
În opinia europarlamentarului PDL, Victor Ponta, preşedintele PSD, "nu e nimic mai mult şi nimic mai puţin decât produsul cel mai recent al acestui proces vechi pe care PSD nu mai are cum să-l depăşească.

?Cu prima sa declaraţie în calitate de preşedinte, Victor Ponta (38 de ani) a recunoscut tocmai acest adevăr central, omagiind figura lui Ion Iliescu (80 de ani), Papă al Schimbării Simulate şi Anti-Papă al Noutăţii româneşti", scrie Ungureanu pe blog, care crede că Ponta ?va continua programul fundamental de conservare prin simulare desfăşurat ab initio de PSD".
Ungureanu susţine că Ponta nu va contribui cu nimic la refomarea PSD, singurele avantaje aduse acestei formaţiunii de schimbarea conducerii fiind contabilizate în domeniul imaginii şi relaţiei bune cu presa. Eurodeputatu PDL crede că aceste mici atuu-uri nu pot acoperi zestrea cu care Ponta vine în fruntea PSD: trecutul reprezentat de relansarea lui Adrian Năstase şi îndatorarea sa unor alţi lideri social-democraţi controversaţi precum Liviu Dragnea şi Miton Mitrea.
"Ponta nu va înoi nimic, deşi va poza destul de credibil în pionier tânăr al schimbării. Avantajele aduse Ponta sunt în totalitate elemente de imagine. Ponta vorbeşte bine, e un interolcutor redutabil în disputele unu la unu, e extrem de ofensiv şi domină discuţia cu o impertinenţă robustă. În sfârşit, fiind copil de platou, crescut prin televiziuni, Ponta are o presă foarte bună. Însă avantajul de imagine al lui Ponta are doi inamici imediaţi. Mai întîi, propria imaturitate. Ponta a explodat frecvent în declaraţii care dovedesc legături cu practica şi filozofia de cartier (bătaia promisă lui Emil Boc sau analiza comparativă din care PSD a ieşit deficitar la furt). În al doilea rînd, Ponta e triumful intermediarilor: odată cu el, începe relansarea internă a lui Adrian Năstase, iar datoriile către Miron Mitrea, Adrian Severin şi Liviu Dragnea sunt considerabile. Ponta e condiţionat din start, ceea ce nu e neapărat o situaţie nobişnuită pentru un lider nou. Problema lui Ponta e tocmai baza de putere: reţeaua îşi domină produsul. Ponta n-are nici un atu în faţa celor ce l-au promovat iar asta înseamnă, mai departe, că noul Preşedinte PSD nu va reuşi şi, probabil, nici nu va îndrăzni să se impună în partid", crede Ungureanu.
În ceea ce priveşte episodul congresului PSD, Ungureanu susţine că "PSD a pus capăt aventurii inepte a lui Mircea Geoană, dar a făcut-o după un spectacol de anarhie şi vulgaritate vastă şi numai pentru a reveni la datele optime de funcţionare ale programului Iliescu".
Ungureanu sugerează totuşi că Ponta s-ar putea dovedi pentru PDL un adversar mai redutabil decât predecesorul său, Mircea Geoană, ceea ce impune o nouă strategie de lucru din partea liderilor din Modrogan adaptată la noile realităţi.
"PD-L pierde, odată cu Geoană, garanţia victoriilor cu cooperarea masivă a adversarului. Ponta e un personaj mult mai dotat verbal, un actor de replică rapidă şi agresivă. În plus, PSD va juca, deocamdată în coordonare cu Antonescu. (...) După apropiatul Congres al liberalilor, PD-L trebuie să tragă linie şi să pregătească replica.", aminteşte Ungureanu, riscurile pe care le presupun mişcările din PSD şi PNL pentru propriul partid.
Antena3.ro

×
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close