Antena 3 CNN Politică Vești proaste pentru Elena Udrea și Alina Bica! Cum pot fi extrădate din Costa Rica

Vești proaste pentru Elena Udrea și Alina Bica! Cum pot fi extrădate din Costa Rica

Vești proaste pentru Elena Udrea și Alina Bica! Cum pot fi extrădate din Costa Rica
Sursa foto: Foto: Facebook
22 Apr 2018   •   22:04

Elena Udrea şi Alina Bica, cele două „fugitive” în America Centrală, pot fi extrădate şi în lipsa unui tratat bilateral cu România, în baza unei convenţii internaţionale la care Costa Rica este parte.

În temeiul aceleiaşi convenţii, Costa Rica s-a angajat să nu acorde azil politic celor acuzaţi de corupţie. Nici Radu Mazăre, fugit în Madagascar, nu are o perspectivă juridică mai bună.

Mai mulţi politicieni şi oficiali români acuzaţi de corupţie au părăsit ţara şi au ales, ca loc de refugiu, tări exotice cu care România nu are tratate bilaterale de extrădare, ca formă de protecţie în cazul în care vor fi condamnaţi. Astfel, Elena Udrea şi Alina Bica au decis să se stabilească în Costa Rica, iar Radu Mazăre în Madagascar. Toţi trei au depus şi cereri de a obţine statut de refugiat politic, ca o măsură suplimentară împotriva extrădării.

Ceea ce toţi trei par să fi omis este că extrădarea de către ţările gazdă se poate face nu doar în baza unor tratate bilaterale încheiate cu România, ci şi în baza unor conveţii internaţionale semnate atât de România, cât şi de ţările în care s-au refugiat. Un asemenea document este Convenţia Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei, adoptată de ONU la New York, pe 31 octombrie 2003, scrie Adevărul.

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close