Antena 3 CNN Politică Klaus Iohannis, reacție dură la discursul lui Viktor Orban: ”Greșit, eronat și inacceptabil!”

Klaus Iohannis, reacție dură la discursul lui Viktor Orban: ”Greșit, eronat și inacceptabil!”

”Este greșit, o eroare majoră și e inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor”, spune Klaus Iohannis despre discursul lui Viktor Orban. El cere explicații de la liderii UDMR, care l-au aplaudat pe premierul ungar.

Klaus Iohannis, reacție dură la discursul lui Viktor Orban: ”Greșit, eronat și inacceptabil!”
Sursa foto: hepta
de Laura Dinu    |    29 Iul 2022   •   13:07

„În principiu, este greșit, o eroare majoră și e inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor, o teorie care a dus la cea mai teribilă catastrofă a secolului XX, la al doilea război mondial. Este o teorie de cea mai tristă amintire posibilă și nu poate fi acceptat în niciun fel ca un demnitar european să vină cu o astfel de teorie pentru a-și motiva orice demersuri politice interne sau externe. Este la fel de regretabil că un înalt demnitar european vine pe scena publică cu un discurs cu tentă antieuropeană. Aceste lucruri sunt valabile, că e eronat, greșit și inacceptabil, indiferent unde s-ar afla această scenă. Faptul că această scenă s-a aflat în Transilvania e o problemă pentru noi. Între timp, este adevărat că premierul Orban, pe o altă scenă, în Viena, a încercat să retragă afirmațiile sau să le reinterpreteze, ceea ce e un semn că și-a dat seama că așa ceva nu merge în Europa. Nu e rostul și rolul meu să dau lecții de politică sau de oratorie unui înalt demnitar european, dar nu pot să nu mă disociez clar, public, de ideile vehiculate acolo”, spune Klaus Iohannis.

El afirmă că liderii UDMR trebuie să vină cu clarificări publice.

„Eu cred că e nevoie de clarificări publice din partea UDMR, fiindcă la acel eveniment a fost prezentă o parte semnificativă din conducerea UDMR. Ei vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conținutul acelui discurs pe care l-au aplaudat, ceea ce ar fi extrem de complicat, sau dacă nu au înțeles despre ce se vorbește și au aplaudat, pur și simplu, generic personajul care a ținut discursul. Oricare ar fi explicația, ea trebuie să existe și cred că trebuie să existe o discuție clarificatoare, inclusiv în coaliția de guvernare. Nu putem să ne facem că acele lucruri nu au fost spuse, cum nu putem să ne facem că acele lucruri spuse nu au fost aplaudate”, conchide șeful statului.

×
Subiecte în articol: Viktor Orban Klaus Iohannis
Parteneri
Schimbare radicală în funcţionarea Poştei Române
x close