Antena 3 CNN Politică "Visul" lui Antonescu: Vot universal pentru scaunul de preşedinte PNL şi "ceva mai multă putere"

"Visul" lui Antonescu: Vot universal pentru scaunul de preşedinte PNL şi "ceva mai multă putere"

"Visul" lui Antonescu: Vot universal pentru scaunul de preşedinte PNL şi "ceva mai multă putere"
Sursa foto: Crin Antonescu
23 Feb 2010   •   14:25

Viitorul preşedinte PNL trebuie să aibă dreptul de a propune şi revoca un ministru sau de a retrage sprjinul politic acestora şi colegilor de partid atunci când aceste măsuri se impun. Legitimitatea amplificării puterii liderului de partid ar trebui să vină prin votul tuturor membrilor de partid, şi nu doar prin opţiunile delegaţilor convocaţi la un Congres, a susţinut marţi, liderul PNL Crin Antonescu, la lansarea programului său politic cu care va candida la Congres. Antonescu a admis că-şi doreşte mai multă putere în partid, dar nu pentru el, ci pentru a impune, coordona şi eficientiza activitatea unei echipe de conducere şi a clarifica responsabilitatea sa în cazul accederii la guvernare.






?Voi cere partidului ceva mai multă putere, departe de a excede cadrele democratice, bunul simţ. Dar este foarte clar că în acest zid trebuie produsă o breşă, iar asta se produce cu forţa. Nu cer puteri sporite, ci acest sistem pe moţiuni care presupune o echipă, cer o legătură mai eficientă între preşedinte şi secretar general, secretari generali. Cer dreptul preşedintelui de a face anumite propuneri în chestiuni importante, să propună miniştri, să propună retragerea sprijinului politic. În momentul în care un cabinet se alcătuieşte în urma amestecului unor sfere de influenţe, atunci această responsabilitate devine difuză. Vreau ca preşedintele nu să decidă, ci să aibă drept de asumare, de propunere, de iniţiativă. Cine crede că nu voi face ceea ce spun, se înşeală?, a declarat Crin Antonescu.

Liderul PNL a anunţat că va propune ca pe viitor preşedintele partidului să fie desemnat în urma votului tuturor membrilor de partid şi că rămâne ferm atunci când vine vorba de impunerea unei echipe pe baza candidaturilor pe listă.

?Eu am de ales între acest mod declarat care limitează individualismul pe care îl cultivăm şi o formulă pseudoindividualistă. Cei care clamează caracterul individualist al acestor congrese se înşeală. Nu suntem astăzi în condiţia de a practica autentic acest vot pentru că nu avem clară condiţia de membru. Visul meu este ca în statut să avem de-a face într-un vot universal pentru funcţia de preşedinte al PNL, să aveam de-a face cu procedura de referendum intern pe problemele majore. Putem face asta dacă nu avem membru activ al PNL, că nu ştiu că sunt membri ai PNL ? mai sunt şi din ăştia, care sunt conectaţi la un circuit informaţional al PNL, să afle şi din altă parte decât din presă încotro se îndreaptă partidul. Sigur că asta presupune anumite şocuri?, a mai afirmat preşedintele PNL.
Liderul PNL a mai spus că va propune înfiinţarea în partid a unui guvern din umbră pentru ca alegătorii să ştie din vreme cine va fi ministru pe un anumit domentiu dacă liberalii vor ajunge la putere. El a sugerat că liberalul care va fi mandatat cu coordonarea unui domeniu anume din acest cabinet intern ar putea ocupa pe viitor un portofoliu ministerial pe respectivul segment de activitate guvernamentală în cazul în care PNL va ajunge la guvernare.
?PNL va anunţa un cabinet din umbră pentru ca societatea românească să ştie cine ar conduce destinele României, dacă PNL ar ajunge la guvernare. Practica de a vorbi despre programe, de a sugera un nume sau altul pentru un minister, pentru a spune cine şi ce, unde va guverna, va înceta la PNL. Oamenii trebuie să ştie când pun ştampila pe PNL că va avea la Finanţe un anumit nume?, a explicat Antonescu.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Directorul ANM, Elena Mateescu, anunţă când vine vara în România
x close