Antena 3 CNN Actualitate Bilanţ al accidentelor aviatice cu aparate de zbor de mici dimensiuni

Bilanţ al accidentelor aviatice cu aparate de zbor de mici dimensiuni

Bilanţ al accidentelor aviatice cu aparate de zbor de mici dimensiuni
29 Ian 2008   •   13:35

În perioada 1995-2007 mai multe aparate de zbor de mici dimensiuni au fost implicate în accidente aviatice. Iată un bilanţ cronologic al evenimentelor:
4 iunie 1995 - Un IAK-52 al companiei "Aerostar" din Bacău se prăbuşeşte. În urma accidentului, pilotul a decedat, iar copilotul a fost grav rănit.

13 decembrie 1995 - Un avion AN-24 închiriat de Compania particulară de transport AIR BANAT, de la ROMAVIA, se prăbuşeşte la puţin timp după decolarea de pe aeroportul din Verona (Italia). La bordul aeronavei se aflau 41 pasageri şi 6 membri ai echipajului; nu există supravieţuitori. Cauzele accidentului sunt încă neelucidate; se vehiculează posibilitatea unei defecţiuni la unul din motoare, sau neîndepărtarea poleiului de pe aripile avionului având în vedere că la Verona în momentul decolării ningea în rafale, iar vizibilitatea era redusă.

22 februarie 1996 - Un avion AN-24, aparţinând Autorităţii Aeronautice Civile Române, aflat în zbor tehnic, se prăbuşeşte la 15 km nord-est de Aeroportul Baia Mare; cei şase ocupanţi, trei membri ai echipajului şi trei tehnicieni, au decedat; la impactul cu solul a provocat, de asemenea, accidentarea mortală a 3 lucrători ai unei cariere de piatră.

10 februarie 1999 - Un avion tip "Super Zodiac", dotat cu motor ROTAX 912, aparţinând patronului companiei "plast Union Grup" SA, Iosif Groszhart, se prăbuşeşte pe aeroportul din Baia Mare. Ion Preda şi Gelu Bilţ, piloţii avionului mor în urma prăbuşirii. Nu se cunosc cauzele accidentului.

14 septembrie 1999 - 6 persoane, între care şi adjunctul ministrului grec de externe, Yannos Kranidiotis, şi-au pierdut viaţa şi alte cinci au fost rănite într-un accident aviatic, în jurul orei 22,30. Aparatul FALCON, de fabricaţie franceză, aparţinând guvernului elen şi care era în zbor spre Bucureşti, a căzut într-un gol de aer, pierzând brusc din altitudine, cu 20 de minute înaintea aterizării pe Otopeni.

Februarie 2001 - Un avion de tip CESSNA-5 Citation Jet aparţinând Ţiriac Air s-a înfipt lângă pista aeroportului "Sălcia" din Suceava. La bord se aflau cinci pasageri printre care şi omul de afaceri Vladimir Cohn. Cauza aterizării forţate a fost pusă pe seama condiţiilor meteorologice nefavorabile şi nu s-a soldat cu victime omeneşti.

Februarie 2001 - Avionul de tip ATR 45-500 al Companiei Tarom, în care se aflau senatorul PRM, Corneliu Vadim Tudor şi alţi 24 de parlamentari, a fost nevoit să se întoarcă pe aeroportul Băneasa la numai 10 minute de la decolare, din cauza unor probleme la unul din motoare.

3 august 2001 - Un elicopter marca Robinson 44 aparţinând firmei "Andronic Reisen" din Timişoara, se prăbuşeşte într-o pădure de lângă localitatea timişeană Făget. Accidentul, având drept cauză eroarea de pilotaj, s-a soldat cu moartea pilotului şi copilotului şi rănirea celor două pasagere.

18 martie 2004 - Două persoane au murit, după ce un avion de agrement tip Apollo Kid Fox s-a prăbuşit pe un teren viran situat la circa 4 kilomentri de municipiul Timişoara. Pilotul abia obţinuse brevetul de zbor şi efectua un zbor de instrucţie.

27 ianuarie 2005 - Un avion charter cargo mic, de coletărie, de pe ruta Budapesta-Bucureşti-Iaşi, s-a prăbuşit înainte de aterizare, la ora 8:12, pe şoseaua din pădurea Ciric, la o distanţă de sub un kilometru de pista Aeroportului Internaţional Iaşi. În urma impactului cu solul, pilotul şi copilotul unguri au decedat pe loc. Avionul de tip L-410 fusese închiriat de Eurojet de la compania budapestană Farna Air şi transporta 310 kg de marfă - ziare, corespondenţă şi colete poştale.

26 aprilie 2006 - Un aparat de tipul Mooney M20T cu trei persoane la bord aterizează forţat pe aeroportul internaţional din Cluj. Avionul a ieşit lateral cinci metri de pe pistă şi şi-a avariat trenul de aterizare. Aeronava efectua o cursă privată către Salzburg-Austria, având la bord trei persoane - doi oameni de afaceri americani şi pilotul, cetăţean austriac.

3 iunie 2007 - Un avion ultrauşor de tipul SilverWing Sport Star se prăbuşeşte în albia râului Mureş după ce agaţă firele de înaltă tensiune. Pilotul şi copilor'tul au scăpat cu răni uşoare.

30 august 2007 - Un avion IR 5060 Sport Star, de antrenament, fabricat în Cehia, se prăbuşeşte în localitatea braşoveană Sânpetru. În accident şi-au pierdut viaţa Ioan Vancea, preşedintele Aeroclubului "Iosif Silimon" din Sânpetru şi un elev al şcolii, Sebastian Petri, de 33 de ani, care urma să-şi ia brevetul de pilot în câteva zile.

Antena 3

×
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close