Antena 3 CNN Show Showbiz A început TIFF. Claudia Cardinale şi Florin Piersic, invitaţii de onoare ai festivalului de film

A început TIFF. Claudia Cardinale şi Florin Piersic, invitaţii de onoare ai festivalului de film

A început TIFF. Claudia Cardinale şi Florin Piersic, invitaţii de onoare ai festivalului de film
Sursa foto: tiff
29 Mai 2009   •   21:45

Festivalul Internaţional de Film Transilvania - TIFF a început, vineri seara, la cinematograful Republica din Cluj-Napoca, cu lung metrajul "Amintiri din epoca de aur", realizat după un scenariu scris de reputatul Cristian Mungiu, care semnează şi regia, alături de Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Răzvan Mărculescu şi Constantin Popescu.

Filmul "Amintiri din Epoca de Aur" este alcătuit din şase scurt metraje, însumând 155 de minute, care prezintă "legendele" urbane din perioada comunismului, începând cu "legenda vizitei oficiale" şi continuând cu cele ale "fotografiei de pe prima pagină", "şoferului de găini", "poliţistului lacom" şi "vânzătorilor de aer".

Filmul a fost proiectat în acest an pentru prima oară la Cannes, fiind apreciat de criticii film. Agenţia France-Presse (AFP) a apreciat filmul produs de Cristian Mungiu, regizor distins cu premiul Palme d"Or la Cannes, în 2008, pentru "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", iar publicaţia Screen Daily a consemnat că filmul "oferă o nouă incursiune în lumea noului val al cinematografiei româneşti, prezentând episoade amuzante din viaţa cotidiană sub dictatură", dar a apreciat, că pelicula nu va avea succes pe marile ecrane din Occident. Drepturile de distribuţie pentru Statele Unite au fost cumpărate de IFC Films înainte de premiera oficială a peliculei, în secţiunea Un Certain Regard de la Cannes.

În prima zi a festivalului, publicul clujean are de ales între 30 de producţii proiectate la Cinema City (14 filme în trei săli), Cinema Victoria (şase filme), Cinema Arta (şase filme), Cinema Taverna (filmul "Mesagerul" în regia lui Oren Moverman), Cinema Echinox (două filme), şi Cinema Republica - cu "Amintiri din Epoca de Aur", care deschide oficial festivalul.

Sâmbătă, 30 mai, de la ora 11,00, la Cinematograful Victoria va rula "Il Divo", distins cu Premiul Juriului la Cannes 2008 (regia - Paolo Sorentino), dedicat vieţii lui Giulio Andreotti, fost prim-ministru al Italiei.

Proiecţia va fi urmată, de la ora 17.00, de dezbaterea "Cinema şi Politică" la TIFF Meeting Point, în curtea interioară a Muzeului de Artă, la care vor participa Emil Hurezeanu, Cristian Tudor Popescu, Mona Muscă, Liviu Mihaiu, Tudor Chirilă, Dragoş Bucurenci, Amalia Enache, Răzvan Exarhu, Vasile Dâncu şi Alex Leo Şerban, primarul Clujului Sorin Apostu, precum şi multe alte personalităţi ale vieţii politice şi din mass-media.

Seara de sâmbătă este dedicată unei proiecţii aparte, pe segmentul deja construit din Autostrada Transilvania, la 30 de kilometri de Cluj-Napoca, unde va fi proiectat, de la ora 20,00, în sistem Drive-In, filmul "JCVD", o producţie Belgia-Franţa-Luxemburg, în regia lui Mabrouk El Mechri, cu actorul Jean-Claude Van Damme în rolul principal. Clujenii vor putea urmări filmul din maşinile personale, gratuit, în limita celor 120 de locuri de parcare.

Tot sâmbătă, de la ora 20,30, la cinematograful Republica este programată o proiecţie de gală a filmului "Copoiul", regizat de Na Hong-Jin, la care va participa şi ambasadorul Coreei de Sud la Bucureşti, Choi Ihl-song. Un alt film coreean, "Muntele despădurit", creaţie a regizoarei So Yong Kim, poate fi vizionat în 30 mai, de la ora 16,30, la Cinema City.

Galeria Muzeului de Artă găzduieşte, sâmbătă, de la ora 13,00 vernisajul unei expoziţii de artă fotografică, purtând semnătura lui Cosmin Bumbuţ şi intitulate "Cuba continuă".

La Casa Tranzit este programată, de la ora 16,00, sub titlul "100 de ani de film polonez 1908-2008", o selecţie în ordine cronologică a celor mai importante filme din perioada 1908-2008, alcătuită din fotografii, fragmente de recenzii, dialoguri din filme, comentarii şi analize.

Celebra actriţa Claudia Cardinale şi marele actor Florin Piersic sunt invitaţii de onoare ai TIFF, ei fiind omagiaţi prin acordarea Premiului pentru întreaga cariera oferit unei personalităţi din cinematografia europeană. Decernarea distincţiilor va avea loc în cadrul Galei de închidere a TIFF, pe data de 6 iunie, cei doi monştri sacri urmând să fie protagoniştii unui moment cu totul special pe scena Teatrului Naţional din Cluj-Napoca.

Marelui regizor Dan Piţa îi va fi decernat la TIFF "Premiul pentru întreaga carieră", în cadrul Galei de închidere a festivalului, din data de 6 iunie, iar actorul Mircea Albulescu va primi, în 5 iunie, "Premiul de excelenţă". La festival va fi proiectat, în onoarea sa, un film din 1982 al regizorului Dinu Tănase, "La capătul liniei".

La cea de-a opta ediţie a Festivalului vor avea loc peste 900 de proiecţii cinematografice.

Pentru marea compeţiţie a TIF s-au înscris 210 filme străine de scurt-metraj şi 52 de filme româneşti. 12 filme de lung metraj se vor afla în competiţie pentru câştigarea Trofeului Transilvania. Selecţia, realizată de Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului, cuprinde titluri din ţări ca Turcia, Germania, Brazilia, Franţa, Marea Britanie, Ungaria, Spania, Norvegia, Mexic, Sri Lanka, Afganistan şi din România. Dacă la ediţia din 2008, România a lipsit din concurs, în acest an, ţara noastră va intra în cursa pentru marele premiu cu filmul "Poliţist, adjectiv", regizat de Corneliu Porumboiu, care a obţinut premiul secţiunii "Un certain regard", la Cannes, în acest an.

Trailer-ul filmului "Poliţist, adjectiv"



O noutate absolută pentru ediţia din acest an a festivalului o reprezintă proiectarea a câte unui scurtmetraj din competiţia secţiunii Shadows Short, înaintea unui lung metraj din competiţia TIFF. Secţiunea Shadows Short este alcătuită din 12 scurtmetraje alese de directorul festivalului "Anim"est", Mihai Mitrică.

Pe lângă Trofeul Transilvania, în valoare de 10.000 de euro, la TIFF 2009 sunt puse în joc Premiul de regie, în valoare de 5.000 de euro şi Premiul pentru cea mai bună interpretare, Premiul pentru imagine şi Premiul Publicului.

Juriul TIFF este format din cinci personalităţi ale cinematografiei româneşti şi internaţionale: Corina Şuteu, expert consultant şi trainer în domeniul managementului cultural, producătorul american Jim Stark, regizorul maghiar Szabolcs Hajdu, criticul de film israelian de origine română Dan Făinaru, şi actriţa spaniolă Assumpta Serna.

Mai multe filme din selecţia TIFF 2009 vor fi reluate la Bucureşti în perioada 8-15 iunie şi la Sibiu în perioada 16-21 iunie.

Agerpres

×
Parteneri
Incendiu puternic la locomotiva unui tren cu zeci de călători, în gara Hodoni din Timiș
x close