Antena 3 CNN Show Showbiz Recunoşti băieţelul dolofan cu obraji rumeni şi ochi albaştri? Este un caz singular în istorie

Recunoşti băieţelul dolofan cu obraji rumeni şi ochi albaştri? Este un caz singular în istorie

Băieţelul dolofan cu pomeţi rumeni, blond şi cu ochii albaştri, este unul din românii care au schimbat lumea şi un caz singular în istorie.

Recunoşti băieţelul dolofan cu obraji rumeni şi ochi albaştri? Este un caz singular în istorie
Sursa foto: Istorie in culori/Facebook
de Georgiana Adam    |    30 Apr 2023   •   13:00

Chipul românului celebru, reconstituit şi colorizat de artistul Florin Roştariu, a stârnit valuri de comentarii pe internet.

Florin Roştariu e foarte apreciat pentru reconstituirea şi colorizarea chipurilor unor figuri celebre din cele mai vechi timpuri: Regii Carol I şi Mihai, Regina Maria sau voievozii României, domnitorii Mihai Viteazul sau Ştefan cel Mare, poeţi, pictori sau istorici.

Puțini știu că, deşi nu era domeniul lui, băieţelul din imagine a compus o piesă pentru pian numită "Elegie". Lucrarea a fost interpretată de maestrul Dan Grigore, în cadrul unui concert aniversar susţinut în noiembrie 2013.

Povestea "Elegiei" este ea însăşi inedită: se pare că a compus-o în tinereţe, în 1941, şi nu a spus nimănui despre ea. În luna de miere, petrecută la Atena, i-a făcut o surpriză soţiei şi i-a interpretat la pian această piesă. 

Citeşte şiRecunoşti băieţelul blond cu privire pătrunzătoare? "Mi se pare mie sau tăcea în fotografie?"

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Lucrarea a rămas uitată undeva în Castelul Foişor, de unde a fost recuperată mulți ani mai târziu şi dusă la Arhivele Naţionale.

S-a născut pe 25 octombrie 1921, la Sinaia. A fost fiul legitim al Regelui Carol al II-lea și al Reginei Elena.

Din partea tatălui, este nepot al Regelui Ferdinand I și al Reginei Maria, iar din partea mamei nepot al Regelui Constantin al Greciei. 

Astfel, Mihai I al României este descendentul celor mai importante familii regale și imperiale ale Europei, printre ele numărându-se familiile regale britanică, rusă și habsburgică, strămoși direcți ai săi fiind țarii Nicolae I și Alexandru al II-lea al Rusiei, regina Victoria a Marii Britanii, dar și împărați habsburgi și regi ai Prusiei.

Caz singular în istorie

Prima domnie a Regelui Mihai I a început în 1927, după moartea bunicului său, Regele Ferdinand I. Mihai a devenit rege, pentru că tatăl său renunțase în decembrie 1925 la tron și rămăsese în străinătate.

Minor fiind, atribuțiile regelui-copil au fost îndeplinite de o regență, condusă de unchiul său, Principele Nicolae al României.

Domnia lui Mihai I a început când avea nici șase ani, în 1927, după moartea bunicului său, Ferdinand, şi în urma renunţarii la tron a lui Carol al II-lea (decembrie 1925). A fost detronat de tatăl său, după doar trei ani, dar a revenit la tron.

Scurta sa domnie (la cinci ani, ca regent, între 1927 şi 1930, iar apoi la 18 ani, între 1940 şi 1947) este un caz singular în istorie. 

Următorul deceniu a fost marcat de plecarea în exil a mamei sale, pe care Regele Mihai putea să o vadă doar câteva săptămâni pe an, când o vizita la Florența.

Regele Mihai I a abdicat pe 30 decembrie 1947. România s-a transformat în aceeaşi noapte într-o republică socialistă, guvernată de un partid comunist. După doar câteva zile, tânărul monarh abandona ţara, însoţit de mama sa, regina Elena.

În acelaşi an, Mihai a călătorit la Londra la nunta viitoarei Regine Elisabeta a II‑a, ocazie cu care a cunoscut-o pe Prinţesa Ana de Bourbon-Parma, care urma să-i devină soţie. 

Cei doi au cinci fiice: principesele Margareta (născută în 1949), Elena (1951), Irina (1953), Sofia (1957) și Maria (1964). 

Aflat în exil din 1948, regelui i s-a permis să vină în vizită în țară tocmai în 1992. Chiar și după Revoluția română din 1989, regele a fost oprit de regimul Ion Iliescu să se întoarcă, excepție făcând Paștele din 1992, atunci când a atras mulțimi entuziaste venite să-l vadă. 

După ce de două ori nu i-a permis să intre în ţară, Ion Iliescu a declarat ulterior că regretă atitudinea pe care a avut-o faţă de rege. 

Din biroul său de la Versoix, Elveția - țară în care a stat în exil din 1948 - și, începând cu 2001, din cel de la București, Regele Mihai a militat pentru interesele României, pentru intrarea țării în NATO și în Uniunea Europeană. 

Regele a încurajat respectarea drepturilor omului în România, dezvoltarea economiei de piață, păstrarea culturii naționale, respectarea adevărului istoric, respectarea și garantarea proprietății private, consolidarea statului de drept și a democrației.

Mai târziu, în ziua în care împlinea 90 de ani, pe 25 octombrie 2011, Regele Mihai a acceptat invitația de a ține un discurs în fața Camerelor reunite ale Parlamentului României. Era pentru prima dată de la abdicarea sa, adică trecuse mai bine de jumătate de secol.

Fostul suveran a fost primit la Parlament cu onoruri rezervate doar şefilor de stat și întâmpinat, la sosire, de preşedintele Senatului de la acea vreme, Mircea Geoană.

Regele Mihai s-a retras din viața publică la începutul lunii martie 2016, fiind grav bolnav de leucemie și cancer de piele.

Regele Mihai I al României a murit pe 5 decembrie 2017, la reședința privată din Elveția. La căpătâiului Regelui a stat, până în ultima clipă, Alteța Sa Regală Principesa Maria.

În vârstă de 96 de ani, Regele Mihai era singurul lider de stat rămas în viață, din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

×
Subiecte în articol: recunoaste vedeta Regele Mihai
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close