Antena 3 CNN Sport Alte sporturi Auto/Moto Formula 1 caută o capitalizare de 12 miliarde de dolari după listarea la Singapore

Formula 1 caută o capitalizare de 12 miliarde de dolari după listarea la Singapore

Formula 1 caută o capitalizare de 12 miliarde de dolari după listarea la Singapore
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
19 Mai 2013   •   16:51
Fondul CVC Capital vrea să obţină o capitalizare de piaţă de 12 miliarde de dolari pentru Formula One prin listarea la bursa de la Singapore, potrivit unei surse apropiate companiei, citată de The Guardian.
CVC Capital este cel mai mare acţionar al companiei care manageriază drepturile comerciale pentru Formula 1.
Listarea Formula One la bursă va avea loc în următoarele 12 luni, deşi directorul general al companiei, Bernie Ecclestone, se apără în justiţie, în Germania, de acuzaţii de dare de mită.
CVC a vrut să listeze compania la jumătatea anului trecut, dar a renunţat la plan din cauza înrăutăţirii crizei din zona euro. Pentru a atrage totuşi finanţare, CVC a vândut aproximativ jumătate din participaţia pe care o deţinea la Formula 1. Astfel, fondurile de investiţii BlackRock, Waddel & Reed şi Norges - fondul suveran al Norvegiei - au preluat 28,4% din F1 pentru 2,1 miliarde de dolari.
Sursa citată a afirmat că fondul CVC Capital nu intenţionează să mai vândă acţiuni înainte de listarea la bursă.
Ecclestone este ţinta mai multor acţiuni în justiţie legate de plata a 44 milioane de dolari din partea sa şi a familiei sale către Gerhard Gribkowsky, un bancher din Germania, la scurt timp după ce CVC Capital a preluat Formula 1, în 2006.
Gribkowsky era la acea dată director executiv de risc la banca germană BayernLB, care şi-a vândut participaţia de 47,2% la F1 către CVC.
Procurorii din Germania consideră că Ecclestone a oferit cele 44 milioane de dolari pentru a-l determina pe Gribkowsky să faciliteze preluarea Formula 1 de către CVC, singurul investitor interesat care agrease menţinerea directorului general al companiei.
Ecclestone respinge acuzaţiile şi susţine că bancherul l-a şantajat pentru a obţine suma în cauză.
În luna iunie a anului trecut, un tribunal din Munchen l-a găsit vinovat de luare de mită pe Gribkowsky, care a primit o pedeapsă cu închisoarea de opt ani şi jumătate.
Presa germană a scris recent că Ecclestone a fost acuzat de dare de mită, însă acesta susţine că procurorii nu l-au contactat.
Bosul din Formula 1 este vizat şi de un proces într-o instanţă civilă din Londra, intentat de compania germană de media Constantin Medien, care susţine că a fost înşelată de omul de afaceri într-un contract de participare la profit deoarece Formula 1 avea o valoare reală mai ridicată faţă de suma plătită de CVC.
Formula 1 are totodată probleme legate de succesiune. Ecclestone va împlini în acest an 83 de ani şi nu are un director general adjunct sau alţi directori executivi responsabili de diverse divizii ale companiei sau de zone geografice, astfel că o eventuală retragere a sa ar lăsa compania fără conducere executivă.
 

×
Subiecte în articol: Formula 1 miliarde dolari singapore preluare
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close